Нова дума

Председателят на българската общност в Каталуния Иванка Иванова отчита една успешна 2019 г.

zoom Председателят на българската общност в Каталуния Иванка Иванова отчита една успешна 2019 г.

30 декември 2019

Скъпи приятели, в навечерието сме посрещане на Новата 2020 година и аз – като всички Вас, – ще направя отчет и баланс на работата си (доброволен труд) през 2018- 2019 г., а Вие сте тези, които оценявате.

В качеството си на инициатор и председател на българската общност в Каталуния за отваряне на Дипломатическо представителство на България в Барселона, си позволих да направя обзор на своята дейност заедно с Вас за период 24октомври 2018 - 2019 г.

Държа да отбележа, че никой от Инициативният комитет, включително и аз, не работим в Генералното консулство в Барселона.

Това е пример за всички българи. Правиш нещо., полезно без да търсиш облаги.

Всички знаете, че Генералното консулство в Барселона работи под нашето мото:

Нито един българин да няма необслужен и тъжен!

Заедно с Вас – българската общност в Каталуния, преминах през един не лек път през 2018-2019 г., с една своя отдавнашна мечта – отваряне на Дипломатическо представителство на България в Барселона, област Каталуния (Испания), което да е в услуга и помощ на всички българи, живеещи в Каталуния, и които посещават тази част на Испания.

Мечтата ни се сбъдна – от 10/09/2019 г. в Барселона работи Генерално Консулство на България в Барселона. Трудът, който положихме, се оказа ползотворен. Останахме в историята на Дипломацията – отваряне на Дипломатическо представителство с Петиция, отправена към: Президент на България, Народно събрание, Министерски съвет, Министерство на Външните работи, Посолство на България в Мадрид, Омбудсман на България и Българската Православна Църква, Митрополит Антоний, Главно мюфтийство на мюсюлманите в България.

Подкрепена с 3580 саморъчно положени с физическо присъствие подписи от българи в Испания, България, както от български и испански бизнес фирми с регистрация в област Каталуня (Испания), Асоциация на българите в чужбина, от европейски депутати от Европейския парламент, всички приятели, колеги, преподаватели, съмишленици, юристи по международно право и много доброволци...

Не е лесно да поемеш такава отговорност, но го направих с ясното си съзнание, че следва генерално да се разреши проблема, като се отвори дипломатическо представителство. Обстановката е друга, когато дипломатическото представителство е отворено и функционира на място.

През този период на Коледните и Новогодишните празници на 2018 г. кипеше трескава работа в Барселона за подкрепа на петицията с полагане на подписи.

Днес и впоследствие в социалната мрежа излизат и ще излизат всеки ден спомени – апел към всички българи да подкрепят Каузата.

Един момент от моя живот и живота и на всички Вас, изпълнен с много труд, емоции на радост, на сила, вяра, на надежда... Нито за миг не ме напусна увереността, бях убедена и сигурна на 1000%, че тази Кауза ще се реализира, независимо от скептицизма на много хора, но не се поддадох и продължих с една единствената цел – да се отвори дипломатическо представителство. Не беше лесно, но и не беше неосъществимо. Ако кажа, че е било лесно, ще излъжа. Денонощен труд и много усилия се изисква, за да осъществиш една подписка с физическо присъствие. Разликата е огромна от подписка онлайн (интернет). Изисква се голяма организация, координация и контрол, и контакти, приятели, които да ти имат доверие, независимо, че не живееш в България. Аз никога не съм скъсала пъпната си връв с България и моите приятели, които са пръснати из целия свят.

Благодарение на чудесните ни отношения, Доверието между нас, оставена добра следа е продукт на подкрепата, която получих от тях. Няма по-голямо богатство от това.

Нито за миг не беше поставен въпрос за възнаграждения. Всеки е дал частица от себе си, за да се осъществи мисията.

При нас се получи.

Ролята да убедиш хората в правота, в добрина, в реализацията на делото, Бога ми, изисква доста енергия, сили, знания и добра кондиция. Като се върна назад на коледното парти през 2018 г. на група „Чинари“, се сещам, че до 22 часа събирахме подписи. Беше вълнуващо, редувахме се, пеехме, играехме български хора и подканяхме хората да се подписват. Петицията беше „украсена“ с лютеница, хората полагаха подписите и се радваха: „Ще има дипломатическо представителство, за да е в услуга и помощ на всички“.

Каузата е чиста, некомерсиална, патриотична, не егоистична...

Велики емоции, прекрасни спомени, от датата на откриване на Петицията (24 октомври 2018 г) до датата на внасяне на Петицията в София с физическо присъствие от моя страна (08.02.2019-11.02.2019 г.). Един от щастливите мигове на моя живот.

Между 08 и 11 февруари 2019 г. – внасяне на Петицията в София.

Една дълга и настоятелна кореспонденция между мен и българските институции. Всеки божи ден се обръщах с „Добро утро“ към всички тях и въпрос: какво става с нашето Консулство. Но това беше за добро, както потвърди госпожа Екатерина Захариева – вицепремиер и министър на външните работи.

Пътят не беше лесен, не се получи веднага категоричен отговор от съответните институции. Кореспонденцията, комуникацията с институциите, на моменти лично, след това с вестник „Нова дума“, БНР – София, впоследствие БНР – Пловдив, социалната мрежа, Омбудсмана на България, всичко това изигра огромна роля: Да изложиш точно, ясно, законово: цел, мотиви и необходимостта от твоята Кауза, подплатена с подписите на хиляди хора.

Като си наясно какво искаш, отправено до точния адресат, няма начин да не постигнеш целта. Да вярваш, да не губиш надежда и Господ е с теб.

Постарах се да запозная цялото държавно управление, както и в директна кореспонденция с министър председателя на България Бойко Борисов, с нашата Кауза.

Радващо и оценено от мен и българската общност е, че се получи чуваемост и разбиране от страна на държавата.

Сега е друго вече – Генералното консулство в Барселона е в услуга и помощ на българските граждани от цял свят.

През 2019 г., успоредно с Петицията, организирах с екип от български майки да се отзовем на „Зов за помощ“ – дарение на социално слаби (дом за деца, възрастни хора). Направих дарението за с. Зелениово и за с. Фетово, община Смолян и с Дома за глухонеми деца в София, с помощта на транспортна фирма „Биомет“.

Друга благородна инициатива е връзката и контакта с Омбудсмана на България. Отправих покана към българската общност в Каталуния да вземе участие под патронажа на Омбудсмана на България за Великден („Да направим щастливи баба и дядо“).

Използвах правото ни по Конституция и Закона за изборите на българите в чужбина, успях да убедя българите в Каталуния да си отворим избирателни секции и да упражним правото си на глас на 26 май 2019 г. за Европейските избори. Съвместно с Посолството ни в Мадрид, в качеството си на координатор и зам.-председател на изборната секция, с прекрасен екип, доказан в опита си, проведохме изборите. Когато сме заедно и имаме една цел, нещата се получават.

Съвместно да съчетаеш подготовка на европейски избори и организация по посрещане на екип на МВнР за среща с българската общност, не е лесна задача, както много хора си мислят.

На 16 май 2019 г., съвместно с Посолството ни в Мадрид и Външно министерство, взех участие в организацията на среща на българската общност в Каталуня и зам.-министъра на Външните работи на България Георг Георгиев.

Взех участие в търсене на офис за дипломатическото ни представителство, съвместно с екип на МВнР (ген. консул на България във Валенсия тогава господин Цветелин Цолов, господин Иван Кондов – посланик на България в Мадрид, и зам.-министъра на външните работи на България господин Георг Георгиев).

Дадох подкрепата и препоръчах местни български граждани да работят в Генералното консулство на България в Барселона. Засега тези наши кадри оправдават доверието.

На 10 октомври 2019 г., съвместно с екип на Посолството в Мадрид, взех дейно участие в организирането на официалното откриване на генералното консулство от вицепремиера и министър на външните работи госпожа Екатерина Захариева. Бяха поканени български и испански власти, в присъствието на представител на Българската православна църква.

От 12 ноември до 25 ноември 2019 г., в качеството си на инициатор и председател на българската общност, посетих България, за да благодаря лично на българските граждани, дали своята подкрепа за отваряне на Генерално консулство в Барселона. Посетих Гоце Делчев и се уверих, че госпожа Правда Бешина е добре, щастлива и много благодарна за помощта, която й оказах, съвместно със Завеждащ консулска служба в Мадрид господин Борислав Евлогиев, и не само с нея, с много българи, които са пострадали в Барселона, вследствие на грабеж. Посетих нашите приятели в Смолян – журналиста Стефка Чавдарова Стефанова, която изигра важна роля в нашата мисия. Благодарих на нашите приятели от Правец и Ботевград.

На 17 ноември 2019 г. имах среща с Омбудсмана на България Диана Ковачева и протече чудесно. Запознах я с вълненията, чувствата на българската общност в Каталуния, обмислихме бъдещи проекти съвместно и предстоящо посещение за среща с българите в област Каталуния и другите провинции на Испания. Говорихме и за обмяна на опит между Омбудсманите на България и на област Каталуния.

На 25ноември 2019 г. имах среща с вицепремиера и министър на външните работи госпожа Екатерина Захариева, разговаряхме за работата на дипломатическото представителство, настроенията и вълненията на българите. Прие препоръките за подобряване на работата на Генералното консулство, съвместно с Генерален консул, набелязахме и разговаряхме за други проекти. Имах и кратка среща със зам.-министъра на външните работи господин Георг Георгиев, относно развитие на бизнес отношенията между България и Каталуния.

Дадох интервю за ТV Eвропа и TV Смолян, относно живота на българската общност и гореща и обичана област Каталуния, Испания.

През ноември на два пъти имах среща с ген. консул на България в Барселона – господин Цветелин Цолов. Обсъдихме заедно много неща, получих подкрепата за помощ и съдействие от негова страна във всички идеи и проекти, касаещи доброто на българската общност в Каталуния и България.

Страницата ни в социалната мрежа остава да е налична.

В нея ще предоставям информация на българската общност, свързана с нашата мисия, национални и световни новини, връзката ни с българите от цял свят, както до сега. Имам много идеи и проекти, които ще ги представя в нашата страница.

Най-важната мисия е обединението на българите.

То започна от нас и е доказано, че когато сме обединени, няма сила, която да ни раздели.

България е на всички и не следва разделение на българи в чужбина и българи в България.

Весели Новогодишни празници на всички българи, пръснати по цялото земно кълбо! Здраве и късмет на всички!


С уважение:

Иванка Иванова – председател на българската общност в Каталуния

Барселона, декември 2019 г.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: