Нова дума

Посолството посрещна участници в младежки форум

zoom Посолството посрещна участници в младежки форум

19 декември 2019

На 13 декември 2019 г. посолството на България в Мадрид беше домакин на среща с група студенти от България, Испания, Китай, Сингапур и Виетнам, участници в ІХ Младежки форум „Модел – АСЕМ“. Мероприятието се провежда като част от събитията в гражданския сектор на ХІV Среща на министрите на външните работи на страните от Азия и Европа (ASEM FMM14). Форумът е  инициатива на фондацията „Азия – Европа“ (АSEF), чийто член от 2007 г. е и нашата страна. Фондацията е единствената постоянна институция на Форума за диалог и сътрудничество между Азия и Европа.

Посланик Иван Кондов направи обстойна презентация на основните аспекти и приоритети на външната политика на България. Той запозна студентите с двустранните отношения между България и Испания и разказа за дейността и функциите на българското посолство в Мадрид. Сподели интересна информация за отминалата 25-ата Конференция по изменение на климата в Мадрид и в контекста на предстоящата Среща на министрите на външните работи Азия – Европа (АСЕМ).

В рамките на срещата направиха кратки изказвания Виолина Петкова – съветник, Десислава Петрова – І секретар, и Борислав Евлогиев – ІІ секретар. Те откроиха основните теми в политическото сътрудничество, културните връзки и организираните събития в тази област, работата с българската общност и разнообразната консулска проблематика. Виолина Петкова разказа за българската външна политика в Азиатско-Тихоокеанския регион и на ролята на България в рамките на сътрудничеството със страните от АСЕМ.

Студентите не скриха благодарността и удовлетворението си от ползотворната среща и зададоха много въпроси, свързани с визията на България за борба с климатичните промени, очакваните резултати от Срещата на министрите Азия – Европа, средносрочната ни стратегия в областта на туризма и културата, българската общност в Испания, равенството между половете, дейността на генералните ни консулства в Испания и т.н.

На гостите бяха раздадени рекламни материали за България, а в рамките на срещата беше прожектиран и кратък документален филм за страната ни. Координаторът на групата БейБей Джианг сподели отличните си впечатления от своето посещение в България преди няколко години и призова студентите също да я посетят.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: