Нова дума

Фотографска изложба „България в образи” в Сан Лоренсо де Ел Ескориал

zoom Фотографска изложба „България в образи” в Сан Лоренсо де Ел Ескориал

21 ноември 2019

В културния дом на община Сан Лоренсо де Ел Ескориал, автономна област Мадрид, на 11 ноември се състоя официално откриване на фотографската изложба „България в образи”.

Приветствени слова по случая произнесоха кметът на община Сан Лоренсо де Ел Ескориал г-жа Карлота Лопес, и посланикът на Република България в Кралство Испания г-н Иван Кондов. Двамата откроиха необходимостта от опознаване на културно-историческото наследство, на което са така богати и двете страни, като българският посланик представи накратко и акценти от изложените подбрани снимки, отразяващи развитието на България от древността до наши дни, както и някои от нашите най-известни природни забележителности. Изтъкнато беше също така установеното през годините отлично двустранно сътрудничество в областта на културата и в частност с общината на Сан Лоренсо де Ел Ескориал, където България не за първи път организира културни прояви.

Посланик Иван Кондов отдели специално внимание на град Пловдив като Европейска столица на културата 2019 и изрази благодарността си към испанската страна за предоставената възможност България да бъде представена именно в град, в който се намира един от най-разпознаваемите обекти на световното културно наследство на Испания – архитектурният комплекс Сан Лоренсо де Ел Ескориал.

Подчерта също, че хилядолетната българска история и култура и разнообразните природни богатства на страната ни са не просто повод за гордост на всеки българин, но и една чудесна предпоставка за възходящо развиване на туризма в страната ни.

По време на изложбата, която ще продължи до 30 ноември 2019 г., ще бъдат прожектирани рекламни филми за България като туристическа дестинация и ще бъдат разпространени рекламни брошури.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: