Нова дума

С протест почетоха паметта на убитата от мъжа си българка в провинция Бургос

zoom С протест почетоха паметта на убитата от мъжа си българка в провинция Бургос

18 юли 2019

Близо 300 души почетоха паметта на българката Моника Асенова, убита в Салас де лос Инфантес (провинция Бургос) от мъжа си Бисер на 8 юли. Събралото се в центъра на населеното място множество протестира срещу всеки акт на насилие и показа своята ангажираност към проблема чрез манифест, който защитава „принципите на равенство, свобода, почтеност и достойнство, присъщи на всички човешки същества“.

Изпълняващият длъжността кмет – Хулиан Руис, подчерта, че кметството е против всички мачистки прояви и осъди публично агресията.

Руис настоя, че „всяка подобна смърт е огромен провал на обществото“ и, въпреки болката на всички свои съграждани, подчертава необходимостта от общи действия – на администрация и граждани, „за да се сложи край на този бич заобществото“.

Хулиан Руис припомни социалната ангажираност на убитата Моника, която освен че е била в избирателните списъци на Народната партия на последните общински избори, активно е сътрудничела на Фестивала на културите в общината.

Протести имаше също и в Бургос и пред съда, в който бе гледана мярката за неотклонение на Бисер.

29-годишната Моника бе жестоко наръгана от мъжа си – 39-годишният Бисер, и след това бутната от балкона на жилището им около 10 ч. сутринта в понеделник, 8 юли.

Съветникът по образованието Константино Руис станал неволен свидетел на трагедията, докато пресичал площада „Хесус Апарисио“. „Има жена в двора! Хвърлиха я през прозореца! Това е Моника!“, се чули виковете из квартала. Политикът изтичал до мястото на инцидента и свидетели му показали тялото на Моника Асенова, което било с множество наранявания.

Свидетели твърдят, че младата жена се е показала на прозореца и е молела за помощ, а малко след това мъжът й я блъснал. „Тя лежеше в локва кръв“, разказва потресен съветникът Руис и допълва: „Крещеше от болка и казваше: „Уби ме! Уби ме! Наръга ме в сърцето!“. Около 15 минути след това жената починала. „Беше цялата в кръв“. Една съседка – Пилар, също вижда Моника на земята и потвърждава пред разследващите, че българката й е казала преди да умре: „Мъжът ми ме наръга с нож и ме хвърли“.

 

Пълният текст е публикуван в брой 631 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: