Нова дума

Предвижда се Консулството в Барселона да заработи от 1 август

zoom Предвижда се Консулството в Барселона да заработи от 1 август

18 юли 2019

Най-важното събитие за българската общност в Испания – откриването на щатно консулство на България в Барселона, предстои през месец август. Това потвърдиха за „Нова дума“ от Пресцентъра на Министерството на външните работи:

„В отговор на поставените от Вас въпроси относно предстоящото откриване на Консулство на Република България със седалище в Барселона, Ви информираме за следното:

Предвижда се Консулството на Република България със седалище в Барселона, Кралство Испания, да заработи от 1 август 2019 г.

За дейността на консулската служба се предвижда наемането на офис и оборудването му съгласно всички технически изисквания, включително и биометрични гишета.

На този етап има одобрен офис от експертна група на МВнР, при избора на който са отчетени в пълен обем изискванията на Шенген по отношение на инфраструктурата, оборудването и организацията на работа на консулските служби.

След анализ на очакваната среднодневна и пикова натовареност, както и на обема консулски услуги, който се предвижда да има консулската служба, е взето решение да бъде назначен следният персонал: ръководител на консулството, консулско длъжностно лице и сътрудник консулска служба.

Освен голямата българска общност, която живее в Каталуния, възлизаща по официални данни на 11 239 души, а по неофициални – на около 25-30 000 души, следва да се има предвид, че през 2018 г. автономна област Каталуния е била посетена от 30 100 български туристи. По-голямата част от тези туристи са посетили гр. Барселона.

Откриването на канцелария на дипломатическото представителство на Република България в Мадрид, Кралство Испания, със седалище в град Барселона ще допринесе за подобряване на консулското обслужване на българските граждани в Кралство Испания.“

Припомняме, че датата 1 август бе обявена и през месец май, когато чрез видео-обръщение вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева поздрави българската общност в Барселона и благодари за нейната гражданска активност по повод предстоящото откриване на щатно консулство.

„Искам специално да ви благодаря за вашата гражданска активност, за това консулството в Барселона да бъде факт и да заработи активно от 1 август тази година. Без тази гражданска активност ще бъде и по-трудно да запазим духа и близостта с родината тогава, когато живеем в чужбина“, заявява Екатерина Захариева. Външният ни министър подчертава, че откриването на консулството ще направи по-силна връзката на българите с родината им и ще облекчи административните услуги за сънародниците ни, живеещи в този испански град.

Видео-обръщението беше излъчено по време на среща с българската общност в Барселона на заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев, на която присъстваха и представители на Инициативния комитет за откриване на Консулство в столицата на Каталуния, направили петиция и събрали хиляди подписи в подкрепа на каузата.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:

  1. Благодаряяя ! Това е така , 3580 подписа , с подкрепа на българите по света- 5000, бизнес фирми в Каталуния - испански и български . Аз съм Иванка Иванова - председател на Инициативен комитет на Петицията

  2. За отбелязване е директната кореспонденция с Министър председателя на България, относно отварянето на Консулството и личното разпореждане на Министър председателя за свикване на Министерски съвет и излизане с Решение, което е най- важното.
    Иванка Иванова- председател на ИК