Нова дума

Една българка участва в XR Fest

zoom Една българка участва в XR Fest

4 юли 2019

Фондацията на най-големия испански оператор Telefónica и институтът British Council  представиха от 25 до 28 юни в модерната сграда на фондацията XR Fest, първия в Испания фестивал на потапящи реалности. Неговата цел беше да покаже на публиката последните новости, свързани с виртуалната разширена и смесена реалност. Фестивалът заложи на новите технологии и на разпространението на дигиталната култура, като показа най-добрите в жанра художествени творби.

Как се използват потапящите реалности в създаването на художествени проекти? Какви са техните приложения и какъв е техният обхват? Многобройните посетители намираха отговорите на тези въпроси на три нива: потапяне в представените дигитални творби на подбрани от цял свят дузина творци; участие в експериментални кръжоци за професионалисти и обикновени граждани; кръгла маса, посветена на дигиталното изкуство и дигиталната култура.

За участие в XR Fest беше поканена и българката Ева Давидова.

Със специални очила „шлем“ всеки можеше да се потопи в нейната 10-минутна творба, озаглавена  „Глобален режим (Global Mode). Нарцис и умиращи животни“.

Тази инсталация на виртуална интерактивна действителност свързва елементи от митологията с движенията на участника сред една действителност на екологична катастрофа, жестокост и манипулационна информация. Въвличайки публиката от двете страни на реалността, инсталацията показва непостоянството на нашите действия, техните несигурни резултати и непрекъснатия срив, на който са подложени. Давидова насочва съвестта на зрителя към една кошмарна реалност, в която животните падат от небето в неговите ръце, а от тях – в дълбоките води на нищото. Творбата е силен вик за запазването на планетата от безотговорността на някои човешки действия.

Преди кръглата маса, в която заедно с Ева Давидова участваха модераторът Лудовик Асемат, музикантът Пабло Паласиос и художничката Марина Нуньес, лекция изнесе Оливър Кибълваит от Rewind студио, показващо най-гледаните видео прожекции в YouTube в продължение на една година. Според този специалист по социалните мрежи, работил за Microsoft, Red Bull, Castrol, Nissan и Lexus, „бъдещето на човечеството е в смесената реалност: от слушане на истории се преминава към живеене в истории“.

Участниците в кръглата маса разискваха проблемите на новите технологии в дигиталното изкуство и съучастието на публиката в него.

В отговор на въпрос на „Нова дума“ Ева Давидова каза: „Творците все още не разбират истината, че новите технологии са нещо доста повече от средство и от цел. Чрез тях могат да се отправят сериозни художествени послания към всички хора. В същото време не трябва да допуснем новите технологии да похитят човешките възприятия“.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: