Нова дума

„Царете на аспержите“

zoom „Царете на аспержите“

23 май 2019

Торе дел Бурго (Torre del Burgo) е село в провинция Гуадалахара, автономна област Кастиля-Ла Манча. През 2018 г. е имало 502 жители. За последните 20 години населението се е увеличило с 400% – през 2001 г. са били 78 души!

Причината е постепенното прииждане на имигранти. Торе дел Бурго е испанското населено място с най-голям процент на хора, родени извън Испания – 88% от жителите на селото са чужденци.

Преди две години всекидневникът „ABC“ отпечата репортаж, озаглавен „Малката България на Гуадалахара“. В навечерието на изборите за Европейски парламент от 26 май вестник „El Mundo“ също обърна поглед към кастилското село.

Оказва се, че според Националния статистически институт в Торе дел Бурго има регистрирани 404 българи и 60 испанци (!); останалите са поляци и румънци.

…Какво е довело тези сънародници в долината на река Бадиел (Badiel), в един от най-красивите кътове на централното плато, в това спокойно село – с неговите селски къщи и с овцете по тучните пасища, – намиращо се на 20 километра от Гуадалахара?

Отговорът не е мистериозен. През последните десетилетия Торе дел Бурго се превърна в една от световните сили по производство на зелени аспержи.

Досегашният кмет Хосе Карлос Морено обяснява, че познатият на човека от две хилядолетия многогодишен зеленчук е намерил отлични условия в района на селото – тук стават по-едри, в сравнение с други места.

Много стопани са се захванали този бизнес, който изисква много работници, тъй като почти всичко – садене, вадене/рязане, пакетиране, – се извършва на ръка. А количеството се увеличава: през 2017 г. са били извадени около 2 милиона килограма и са били необходими 600 допълнителни работници. На следващата година реколтата е била още по-голяма. Къде отиват тези количества аспержи? „Предимно за износ. Фактически 80% от испанските зелени аспержи се произвеждат в провинция Гуадалахара, а голямата част идва от района на нашето село.“

„Заговорихме се, че имаме нужда от хора. В края на 90-те години пристигна българско семейство и започна да работи в едно от предприятията за аспержи. След първите пристигнаха братята, братовчедите, другите родни.

 

Пълният текст е публикуван в брой 627 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: