Нова дума

До три месеца – мобилни станции за консулски услуги и в Испания

zoom До три месеца – мобилни станции за консулски услуги и в Испания

23 май 2019

Въпрос относно изнесени консулски дни в района на Памплона (автономна област Навара) отправи към министъра на външните работи Екатерина Захариева народният представител от ДПС Елхан Кълков.

В отговор до Народното събрание вицепремиерът Захариев дава висока оценка на работата на Консулството в Мадрид и уточнява, че очаква до три месеца консулските служби в Испания да могат да използват модернизирани мобилни станции, с които да осъществяват консулски услуги извън дипломатическите представителства.
Ето пълният текст на отговора на Екатерина Захариева, който съдържа и други важни информации за българите в чужбина, свързани с консулските услуги:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КЪЛКОВ,

Във връзка с поставен от Вас въпрос чрез председателя на 44-то Народно събрание г-жа Цвета Караянчева относно изнесени консулски дни в района на град Памплона, автономна област Навара, Кралство Испания, Ви предоставям следната информация:

Защитата на правата и интересите на българските граждани зад граница е основен външнополитически приоритет за Република България. Това е и една от най-важните дейности на Министерството на външните работи, по която дипломатическата ни служба работи активно. В тази дейност консулското обслужване на нашите сънародници зад граница има особено голямо значение. В последните две години ръководството на МВнР прокарва редица реформи с цел подобряване на капацитета на задграничните ни мисии. Това включва консулското обслужване и услуги и предоставянето им в най-пълна степен на българските граждани в чужбина.

За реализиране на един от основните приоритети на правителството – достъпни и облекчени административни процедури, инсталирахме в консулските служби ПОС-терминали, през които се плащат директно по банков път таксите за извършените услуги. Това облекчи и модернизира консулското обслужване на гражданите. Освен това направихме така, че консулските длъжностни лица да имат достъп до електроните регистри на национална база данни „Население“ и до националния регистър за актовете по гражданско състояние. Така, удостоверенията за гражданско състояние на български граждани, родени след 2000 г. след първоначална регистрация и ЕГН вече се получават директно от консулското лице за броени минути, което спестява месеци чакане. Няма как да не посоча и издаването на електронни свидетелства за съдимост.

Пълният текст е публикуван в брой 627 на "Нова дума".

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: