Нова дума

Посланик Кондов с новости около откриването на Консулство в Барселона

zoom Посланик Кондов с новости около откриването на Консулство в Барселона

23 май 2019

След като стана ясно, че България открива Консулска службва в Барселона, бяха проведени няколко срещи в тази връзка. Посланик Иван Кондов бе любезен да отговори на няколко въпроса на репортер на „Нова дума“, за да обобщи ситуацията: 

- Как премина срещата в Барселона по повод откриването на консулството?

- Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев дойде в Барселона на 16 май и проведе първо среща с българската общност, на която представи решението на правителството да отвори българско консулство в град Барселона, което като консулски окръг ще отговаря за Каталуния и Арагон. Мисля, че това се прие изключително добре. Борбата на нашата общност там е от месеци наред, имат инициативен комитет и настояваха за решение, тъй като наистина им е трудно да идват в Мадрид или във Валенсия – далече е. Освен това много български туристи посещават Каталуния и те се увеличават всяка година. И когато имат проблеми с личните документи, отново са затруднени с пътуването.

Решението на Министерски съвет за откриване на консулство доказва отново позицията на държавата да подобри взаимодействието с българските граждани в чужбина.

Заедно със зам.-министър Георгиев проведохме и една институционална среща със заместник-областния управител на Каталуния (subdelegada de gobierno) Монсерат Йовира, на която обсъдихме възможното сътрудничество, сроковете на откриване на консулството и др. Администрацията прие радушно тази идея. Всъщност, консулският корпус в Барселона е доста голям, но по принцип испанските власти разглеждат много положително, когато една държава открива кариерно консулство (професионалното консулство), защото това, разбира се, е белег за по-добро отношение към приемащата държава.

 

Пълният текст на интервюто е публикуван в брой 627 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: