Нова дума

Перспективи за работа и пенсии в България

zoom Перспективи за работа и пенсии в България

23 май 2019

Темата за пенсиите, последните промени в социално-осигурителната система, тенденциите и нуждите на трудовия пазар в България.

Tова бяха основните въпроси на провелата се на 18-ти май в Мадрид среща между българската общност в Испания и експертна делегация на Националния осигурителен институт и Националната агенция по приходите, предвождана от заместник-министърa на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Събитието се състоя в сградата на общинския съвет на Лоранка, Фуендлабрада, а десетките наши сънародници, дошли, за да получат полезна и актуална информация, бяха приветствани от посланика на Република България в Кралство Испания Иван Кондов и представители на местната власт.

От срещата стана ясно какви са най-новите политики на българското правителство по отношение на заетостта и социалното осигуряване, а министър Русинова обърна внимание на настоящите особености на работния пазар в България, както и на секторите, които биха могли да предложат реална алтернатива за българските емигранти от чужбина.

В положителната картина на икономически прогрес и място сред 10-те държави членки на ЕС с най-голям ръст на доходите през 2018г., средното месечно възнаграждение у нас, възлизащо на 1135 лв., все още е в догонваща позиция спрямо западноевропейските нива на заплащане на труда. Не изненадващо, но и незадоволително звучи и констатацията, че икономическите перспективи в малките населени места на практика са неспособни да си съперничат с тези, предлагани в София и големите градове в страната. В този контекст, отрасли като информационните технологии, далекосъобщенията, аутсорсингът и финансово-застрахователните дейности, се очертават като най-примамливите и изкушаващи професионални поприща в България. С месечни заплати, вариращи между 1900 и 3500 лева, или стойности значително над средните за страната, трудещите се в споменатите сфери биха се наслаждавали на по-комфортен стандарт на живот и висока покупателна способност. Зорница Русинова изтъкна още, че липсата на кадри се очертава като „най-голямото предизвикателство“ за българския пазар на труда, а както частният сектор, така и държавната администрация са еднакво засегнати.

Обезпокояваща тенденция се очаква в следващите 10 години в образованието, здравеопазването и социални дейности. В посочените сфери гладът за квалифицирана работна ръка ще става все по-остър, въпреки дългосрочната държавна стратегия, целяща удвояване на учителските заплати и възвръщане престижа на професията.    

Наред с информацията, свързана със социално-трудовите аспекти на българската икономика и характеристиките на нейните отрасли, най-гласен интерес измежду присъстващите предизвикаха въпросите около пенсионната система.

 

Пълният текст на Александър Янкулов е публикуван в брой 627 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: