Нова дума

България открива щатно консулство в Барселона

zoom България открива щатно консулство в Барселона

8 май 2019

Министерският съвет прие днес решение за откриване на консулство на Република България в Кралство Испания, ръководено от щатно консулско длъжностно лице, със седалище в гр. Барселона и с консулски окръг, обхващащ територията на автономните области Каталуния и Арагон. Предложението е внесено от заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

По данни на Националния статистически институт на Кралство Испания към 2018 г. в страната са регистрирани като постоянно живеещи 125 244 българи. От тях 11 239 души, или 9% от цялата българска диаспора в Испания, са в Каталуния. Това прави областта третият най-голям приемник на българи в кралството след Мадрид и автономната област Валенсия.

Откриването на консулство на Република България в Барселона е в резултат на вътрешен анализ на МВнР и на усилията на правителството за подобряване обслужването на българските граждани зад граница. Консулството ще предостави по-лесен и бърз достъп до консулски услуги като подаване на заявление за издаване на български документи за самоличност, извършване на нотариални заверки на пълномощни и декларации, както и получаване на актове за гражданско състояние. Това се казва в прессъобщение на правителството.

През октомври 2018 г. Инициативен комитет от българската общност в Каталуния с председател Иванка Иванова организира петиция за откриване на консулска служба в Барселона, която бе подкрепена от над 3000 души. През февруари 2019 г. подписката бе внесена в българските институции, повечето от които излязоха със становище и препоръки към МВнР в столицата на Каталуния да се открие дипломатическо представителство на страната ни.

За финансовото обезпечаване по откриването на консулството Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на МВнР за 2019 г. в размер до 486 211 лв., от които 16 994 лв. са по показател „Персонал”.

Понастоящем живеещите в Каталуния и Арагон българи трябва да пътуват до Валенсия или Мадрид за консулски услуги.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: