Нова дума

Ансамбъл „Пирин“ спечели първо място на фестивал в Испания

zoom Ансамбъл „Пирин“ спечели първо място на фестивал в Испания

25 април 2019

Благоевградският ансамбъл за народни песни и танци „Пирин“ спечели първото място на Световния фолклорен фестивал „Майорка“, който се проведе в началото на април на Балеарските острови.

Организатор на едноседмичното събитие, което се провежда за първи път, е световната федерация FIDAF, а в конкурсната му програма участваха 15 професионални ансамбли от четири континента. Сред участниците имаше представители от Бразилия, Русия, Турция, Гърция, Полша, Португалия, Словакия, Индия, Колумбия.

Българските танцьори и певци подготвиха специален репертоар, който включваше народна култура от почти всички фолклорни области на България и така разкриха богатството на българския фолклор. Със своята програма ансамбълът изправи публиката на крака.

Ансамбъл „Пирин“ получава покана за участие във фестивала, благодарение на високото художествено и изпълнителско ниво, на което се изявява. Голямата награда е поредното световно признание за ансамбъла, който отбелязва и 65-годишен юбилей.

Ансамбълът е един от най-известните български фолклорни ансамбли и посланици на българското народно изкуство по света. Носител е на десетки международни награди, между които ярко се открояват „Златната плоча” в град Нешвил 1982 г. и „Грами” за участие във втория албум на „Мистерия на българските гласове” на Марсел Селие през 1990. В своята над 60-годишна история ансамбълът е изнесъл над 7000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели не само у нас, а и в над 60 страни по света, в едни от най-големите градове и световноизвестни сцени.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: