Нова дума

Спомен за вкуса на една препечена филия с масло и сирене

zoom Спомен за вкуса на една препечена филия с масло и сирене

4 април 2019

Управителят на фирмата Balkanica Distral, S.L. Петър Петров е интересен събеседник с впечатляващо професионални бизнес възгледи и умения. Позициониране, маркетинг стратегии, логистика... Все едно не става въпрос за българско сирене и лютеница, а за продукти на гиганта Procter & Gamble.

Учудващ е не толкова подхода му към бизнеса и начина, по който го представя (колкото и добре да говори човек, все пак ние, журналистите, сме свикнали да ни надуват главите с клишета, заучени от учебниците по маркетинг), колкото това, че Balkanica е една действителност. 12 години на пазара, и то не който и да е, а испанският, е цяла вечност. 150 работници, 7 склада, близо 5 хиляди артикула. Един истински подвиг.  

 

-  Петър, разкажи ни за началото. Как се роди идеята?

- Една хубава сутрин през 2003 г. в Дения много ми се дояде – а аз обожавам, –препечена филия с масло и сирене. Така и не успях да намеря нищо подобно на българско сирене и просто си помислих, че би било добре да има родни продукти... Първата продажба бе импровизирана, в едно от пътуванията до България докарах малко хранителни стоки, които бяха продадени буквално за часове в едно локуторио (тогава нямаше хранителни магазини). Така тествах идеята и бях сигурен, че ще има бъдеще. За да осъществя проекта си обаче, се наложи да изчакам цели 4 години, за да влезем в ЕС. Аз не съм по нелегалните неща... И така, на 27 януари 2007 г. регистрирахме фирмата. Започнахме с малък екип, в едно складче, с минимална инвестиция, но с много мерак.

- Вашият професионализъм пролича още в самото начало... (Бел. ред. Подходът на Balkanica към рекламните стратегии не беше по-различен от този на компании като Carrefour. В рекламния отдел на Нова дума имахме чувството, че в Balkanica работят специалисти във всички звена на маркетинга.)

- За нас най-важното е да работим добре във всяко отношение. И ако междувременно може да изкараме пари – чудесно. През цялото това време сме в една постоянна реинвестиция. В момента в Balkanica работят над 150 души, разполагаме със собствени складове в Испания, България и Румъния. 

- Наистина ли са необходими чак толкова много хора?

- Да. Най-големият капитал на дружеството е персоналът. Още когато бяхме 4 души, направих план за структура от 20 души. Бяхме насочени към това да имаме добра организация на работа. При нас няма хартия, всичко е дигитално, изисква се минимална техническа грамотност. Определено ни е много трудно да намерим квалифициран персонал (Бел. ред. – молби за работа могат да изпратят на адрес jobs@balkanica.es). Обемът на работа в един склад е огромен. Много сериозно предизвикателство е да се придвижва ежеседмично един асортимент от над 4600 артикула на над 3000 км.

 

Пълният текст на интервюто е публикуван в брой 624 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: