Нова дума

Външно министерство отговори на „Нова дума“ за консулството в Барселона

4 април 2019

В отговор на запитване на в. „Нова дума“ по повод петицията за разкриване на консулска служба на България в Барселона и последвалото изказване на министър Екатерина Захариева, че се надява до края на годината да има Генерално консулство в област Каталуния (виж брой 622), от Пресцентъра на Министерството на външните работи изпратиха следния отговор:

„Инициативата на българските граждани, живеещи и работещи в Барселона, автономна област Каталуния на Кралство Испания, за откриване на Консулска служба на Република България със седалище в Барселона, съвпада с вече предприети от ръководството на Министерството на външните работи действия по откриване на Консулска служба в Барселона.

Ангажимент на МВнР е периодично да анализира динамиката на българските общности в чужбина и да предприема своевременно действия по защитата на правата и интересите им. Така, част от анализите показваха необходимост от допълнителни ресурси за консулско обслужване в Испания и по-конкретно на територията на област Каталуния – третият най-голям приемник на българи в Испания след Мадрид и автономната област Валенсия. В анализите за бъдещото консулско представителство със седалище в Барселона се вземат предвид и автономните области Арагон и Навара, където също живеят много български граждани, така че на нашите сънародници от посочените области също да бъде предоставена пълноценна консулска защита и консулски услуги.

По официални данни на НСИ регистрираните българи в тези региона са 21 722 (Каталуния – 11239, Навара – 5820, Арагон – 4663). Освен голямата българска общност в Каталуния, през 2018 г. тази автономна област е била посетена и от повече от 30 000 туристи от България.

Откриването на вид дипломатическо представителство на България в друга държава, в случая – дипломатическо представителство с консулска служба, следва редица изискващи време процедурни стъпки и действия, както и такива, предвидени във вътрешното законодателство на двете държави – в случая Испания и България.

Защитата на правата и интересите на българските граждани зад граница е основен външнополитически приоритет за Република България. Благодарни сме за гражданската активност на българската общност в Испания, внесла петицията за разкриване на консулство в Барселона. Тази гражданска активност на българската общност е една от гаранциите за съхраняването на българския дух и култура и извън пределите на родината ни.“

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: