Нова дума

Над 150 гости слушаха български виртуози на приема за Трети март

zoom Над 150 гости слушаха български виртуози на приема за Трети март

21 март 2019

Посолството на Република България в Мадрид отбеляза с прием националния празник на страната 3 март. На коктейла, организиран в салоните на посолството, посланик Иван Кондов посрещна близо 150 гости, сред които многобройни представители на дипломатическия корпус в Испания, на испанското министерство на външните работи, ЕС и сътрудничеството, на министерството на вътрешните работи, на заетостта, на индустрията, търговията и туризма, както и на неправителствени институции и фондации, местните власти, културните и бизнес среди, испански и български журналисти, видни деятели от българската общност. Сред уважилите събитието бяха над 20 посланици от Азия, Европа, Африка, Австралия и Америка, както и ръководството на представителството на Европейската комисия в Мадрид.

В празничното си слово посланик Кондов изтъкна историческото значение на датата, белязала завръщането на България на политическата карта на Европа след края на Руско-турската война. Подчерта и героизма и саможертвата на българските просветители и революционери, положили основите на съвременна България. Спря се на някои актуални моменти от развитието на отношенията между България и Испания в рамките на установеното стратегическо партньорство. Акцентира на важната и видима роля на българската диаспора в утвърждаването на двустранните връзки и за положителния имидж на България в Испания.

Посланик Кондов представи младите български таланти цигуларката Десислава Карамфилова и челиста Стамен Николов, завършили престижната Висша музикална школа Reina Sofía в испанската столица, с изяви във фестивали в Испания, Италия и Австрия. Гостите имаха удоволствието да се насладят на тяхното съвместно изпълнение на творби на Вивалди, Хендел, Бизе, Моцарт, както и на песни от наши автори. На всички поканени бяха раздадени традиционните български мартеници.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: