Нова дума

БПЦ води преговори за църква в Мадрид

БПЦ води преговори за църква в Мадрид

7 март 2019

45 църковни общности има в диоцеза на българската Западно- и Средноевропейска епархия на Българската православна църква. Всяка една от тях ползва самостоятелно или съвместно с евангелската или католическа църква храмове, които са собственост на епархията. Става дума за храма „Св. св. Кирил и Методий“ в Будапеща, където е една от най-старите ни църковни общности, „Св. Иван Рилски“ във Виена. В момента той се изплаща чрез банков кредит от църковната община. Изцяло собственост на БПЦ е и „Св. Архангел Михаил и Гавриил“ в Хага, който сме закупили преди една година благодарение на българската държава. Това обясни пред „Монитор“ Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Той уточни и че вече се финализира сделката по закупуването от евангелската църква на катедралния храм „Св. цар Борис-Михаил Кръстител“ в Берлин.

„Всички останали се ползват с договор от католическата или евангелската църква. Една голяма част от храмовете ни в цяла Западна и Централна Европа се ползват със или без наем. Но това е в резултат на доброто сътрудничество между епархията и католическата или евангелска църква. Те ни предоставят тези помещения, за да извършваме богослуженията си. Разбира се, нашата цел е да имаме повече самостоятелни храмове в диоцеза на епархията“, коментира митрополит Антоний.

Под юрисдикцията на Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ е и манастирът “Св.Троица“ в Буххаген, провинция Долна Саксония.

Издръжката на задграничните епархии са от държавния бюджет. Всяка година се гласува една и съща сума за подпомагане дейността на свещенослужителите в Западно- и Средноевропейска епархия и поддръжка на самите храмове.

„Идеята ни е тази сума да се оптимизира максимално, за да можем да имаме средства не само за подпомагане на дейността на самите свещенослужители. Важно е да отбележим и че изготвихме проект за наш храм в община Мадрид. Много се радвам, че кметицата има изключително добро отношение към Българската православна църква, защото там живеят над 50 000 българи“, обясни Негово Високопреосвещенство.

В момента се водят разговори да ни бъдат предоставени 2000 кв. м площ, за да бъде построен храм за българите в Мадрид с прицърковни помещения – канцеларии, неделни училища, социални трапезарии.

„Дълги години няма разрешение на този проблем, затова сега се радвам, че община Мадрид проявява голямо разбиране. Ще видим какво ще стане с тези преговори. Все пак в тези европейски държави често има само по един храм и хората пътуват стотици километри, за да присъстват на богослужение. Така че бих казал, че храмовете ни са пълни с мотивирани, млади хора, които имат своето религиозно възпитание. Нашата задача е да съхраним тяхната вяра“, обясни митрополит Антоний. Той изтъкна и че много наши сънародници зад граница помагат и финансово за обновяването на храмовете ни в чужбина и показват съпричастност към проблемите на църквата ни.

34 наши свещеници пък служат на територията на Западно- и Средноевропейска епархия, като месечно получават за това по 500 евро. Това всъщност е държавната помощ, съчетана с дотиране от съответната община.

„Всички те обаче работят и нещо друго, имат своя статут в съответната държава. Само така могат да си осигурят една нормална за съответната държава заплата“, каза още Негово Преосвещенство.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: