Нова дума

Генерално консулство отваря врати в Барселона до края на годината?

zoom Генерално консулство отваря врати в Барселона до края на годината?

7 март 2019

„Много ми се иска и работя за това да разкрием тази година още – ако е възможно, две консулски служби – генерални. Едната в Барселона – изпратили сме указания още отпреди месец да извършат проучване на наем на имоти. Другата в Единбург. Посолства – иска ми се Външно да разкрие посолство в Чили... И съм във връзка с министъра на икономиката да разкрием в някои държави в Африка поне търговски служби. Понякога с търговска служба и с генерално консулство можеш да вършиш също немалко работа, нищо, че не са посолства.“

Това заяви на 10 февруари тази година министърът на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева в предаването „Беновска пита“ по телевизия Канал 3 (вижте видеото тук, след мин. 12,30) и радио К2 в отговор на въпроса на водещата „Къде още бихте искала вие в мандата ви да разкрием посолства?“. Интервюто бе само няколко дни, след като инициативен комитет, съставен от българи, живеещи в Каталуния, внесе чрез председателя си Иванка Иванова петиция за отваряне на консулска служба в тази испанска автономна област, придружена с подписите на 3580 души, събирани в продължение на 3 месеца.

Още на 14 февруари редакцията на „Нова дума“ изпрати на пресцентъра на Министерството на външните работи въпроси във връзка с изнесената от министър Захариева информация за консулство в Барселона. До 5 март (редакционното приключване на този брой) отговор не получихме.

Междувременно на 2 март българските медии разпространиха информация, че България подготвя откриване на консулство в Барселона:

„Предприети са стъпки за откриване на консулство в Барселона. Това съобщава външният министър Екатерина Захариева в писмен отговор на въпрос на депутата от БСП Манол Генов.

Идеята е бъдещото дипломатическо представителство да обслужва българските граждани, живеещи в автономната испанска област Каталуния, а също в областите Навара и Арагон. Според външното министерство то би могло да обслужва и българите от Андора и Южна Франция.

Каталуния е третият най-голям приемник на български граждани в Испания след Мадрид и Валенсия. По официални данни на Националния статистически институт в Каталуния живеят 11 239 български граждани, в Навара - 5820, в Арагон – 4663. Освен това всяка година Каталуня е посещавана от 30 хил. български туристи.“

И още: „Посолството в Мадрид в момента проучва възможностите като се отчитат спецификите на политическата обстановка в Каталуния, се казва в отговора на Захариева. Ще последва анализ на нормативната уредба и процедурите, след което посолството в Мадрид ще получи указания да започне процедура за откриване на консулството.

Планът е бъдещата консулска служба да оказва пълен набор от услуги на българските граждани.“

 

Пълният текст е публикуван в брой 622 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: