Нова дума

Реалният брой на българите в Испания

zoom Реалният брой на българите в Испания

7 февруари 2019

В отговор на запитване на изданието eurochicago.com, Министерството на външните работи у нас предостави „приблизителни данни“ на българските граждани извън страната по държави. Информацията за Испания е, че тук живеят 250 000 българи. Не се съобщава обаче на базата на какви критерии е обявена тази цифра. Едва ли е според брой консулски регистрации, тъй като не са много хората, които ги правят. Критерият не е и обслужени в дипломатическите представителства граждани, защото е невъзможно всичките тези стотици хиляди да са минали през гишетата. Само става ясно обаче, че броят на сънародниците ни на територията на иберийската държава е намалял с 50 000 души, в сравнение с 2011 г., когато според МВнР сме били 300 000 души.

Дали обаче това е така?

Поне два пъти всяка година от 2003-та досега „Нова дума“ публикува реални данни за броя на българите в Испания – от официални източници, изготвящи периодично статистики. Тези cлyжби имат инфоpмация не cамо от пpебpоявания на наcелението, но и данни от cоциалната и данъчната админиcтpация, от оcигypителните фондове, от общините по адpеcна pегиcтpация и т.н.

Изнесената от МВнР информация значително се различава от официалните данни на испанските власти. Ето истинските данни: към 1 януари 2018 г. броят на българите с адресна регистрация (по данни на кметствата) тук е бил 123 730 души. Броят им според обичайно местоживеене (критерият, по който прави статистика INЕ) е 125 244 души. Данните на Министерството на труда и социалната политика на Испания също показват по-различни числа: според регистрацията им в Extranjería и притежанието на сертификат за гражданин на ЕС българите в Испания са 192 636 души.

И тъй като медиите в България тълкуват данните като общ брой работещи българи в съответните държави (не смята, че в тези данни влизат бебета, деца и пенсионери), нека да споменем още един факт от статистиката на испанския осигурителен институт: към декември 2018 г. броят на сънародниците ни, които работят легално и с трудов договор в Испания, е 51 923 души.

Впрочем, в. „24 часа“ също обърна внимание, че статистиката на МВнР е неточна. Тяхна проверка в статистическите институти на държавите и в европейската служба Евростат показва, че зад граница живеят 1,3 млн. български граждани, а на 2,4 млн., както обявяват от външното ни министерство.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: