Нова дума

Побратимяването на Плевен и Гандия вече е факт

zoom Побратимяването на Плевен и Гандия вече е факт

4 октомври 2018

Кметовете на Гандия – Диана Морант, и на Плевен – Георг Спартански, подписаха протокол за установяване на партньорски отношения между двете общини. Церемонията се състоя на 29 септември в пленарната зала на Общинския съвет в Гандия. На събитието присъстваха много българи, живеещи в града, служители на двете администрации, председателят на ОбС - Плевен Мартин Митев, както и Лидувина Гил – съветник, отговарящ за международните отношения в общината, която от дълги години работи в тясно сътрудничество с нашата общност в Гандия.

Кметът на испанския град Диана Морант посочи, че има достатъчно много причини актът на побратимяване да стане факт. Тя отбеляза, че в Гандия има четири български сдружения, там е второто в Испания българско училище и че Гандия е град, отворен към всички култури. „Наясно сме, че приносът на други националности ни обогатява като град, затова трябва да работим, за да улесним интеграцията в нашата широка социална мрежа, в нашата култура и начин на живот“, каза още Морант.

„Жителите на Плевен и Гандия са обвързани от поне 20 години, но от днес ще бъдем официално обединени с цяла поредица от програми за обмен, в допълнение към социалните, икономическите и културните връзки, които ще бъдат генерирани. Заедно ще постигнем големи цели в полза на нашите любими общини“, подчерта още Диана Морант.

От своя страна Георг Спартански благодари на Диана Морант за посрещането на българските представители и подчерта, че въпреки разстоянието, което разделя Плевен и Гандия, двата града имат сходна история и много пресечни точки...

 

Пълният текст е публикуван в брой 612 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: