Нова дума

България предаде председателството на Съвета на ЕС на Австрия

zoom България предаде председателството на Съвета на ЕС на Австрия

5 юли 2018

Церемония по повод началото на австрийското председателство на Съвета на ЕС организира Постоянното представителство на Европейската комисия в Мадрид на 2 юли. Тържественото събитие бе открито от Мария Андрес – директор на Oficina de Información del Parlamento Europeo в Мадрид. Тя благодаря на България за усилията, които положи да бъде начело на Съвета на ЕС през последните 6 месеца и подчерта събитията и темите, с историческо значение, случили се за това време.  След това пожела всичко най-добро на Австрия, която от 1 юли пое ротационното председателството.

Тя даде думата на посланика  на България Иван Кондов, в качеството му на досегашен ротационен председател на ЕС, на посланика на Австрия Кристиян Ебнер и на държавния секретар по европейските въпроси в испанското правителство Хосе Паскуал. На събитието присъстваха посланиците на страните-членки на ЕС, дипломати от МВнРС, работещи по европейските въпроси, представители на паневропейски неправителствени организации, на испанските и българските медии.

В своята реч посланик Кондов акцентира върху изпълнените от България приоритети в последните 6 месеца и отново подчерта необходимостта от обединена Европа. Колегата му от Австрия приветства България за успешното Председателство и постигнатите конкретни резултати, а Хосе Паскуал – освен всичко останало – подчерта добрата интеграция на близо 200 000 български граждани, живеещи в Испания.

Церемонията завърши под звуците на химна на Европа със свалянето на знамето на България от посланик Кондов и вдигането от посланик Ебнер на знамето на Австрия, която пое ротационното си Председателство на ЕС през втората половина на 2018 г.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: