Нова дума

Българи в Испания подкрепиха майките на деца с увреждания и протестираха срещу управлението на страната ни

zoom Българи в Испания подкрепиха майките на деца с увреждания и протестираха срещу управлението на страната ни

5 юли 2018

На 30 юни българите в Германия, Англия и Испания излязоха пред дипломатическите мисии на протест срещу управлението на страната ни, както и за да подкрепят майките, които искат адекватна политика за хората с увреждания. Протестът в Мадрид бе с начален час 10.00 пред сградата на посолството на Република България и събра около 30-тина души, дошли от Сеговия, Толедо, Мадрид и др.

Пред екип на „Нова дума“ един от организаторите – Мартин Тотев, на 27 години, сподели: „Идеята за протеста се роди от един наш сънародник, който кара камион, и започна да снима и попита Бойко Борисов как ще прибере българите от чужбина за 3 години. Той се казва Ивайло Тончев и живее във Валядолид. След това Емил Русанов от Лондон създаде една фейсбук страница „Българи в България и в чужбина против геноцида на Бойко Борисов“. За 1 месец се събрахме повече от 10 000 души в нея  и след това организирахме протестите. Моята идея е най-вече да подкрепим майките в България, които над 20 дни стоят на улицата и никой не им обръща внимание. А само чуваме: „Махнете ни се от главата“ и „Работим по въпроса“. Да кажат как работят по въпроса. Искаме отговори. Искаме някой да застане и да отговори, защото – доколкото зная – за децата с увреждания, за хората с инвалидност се вливат пари от Европейския съюз, но както винаги, парите не достигат до тях. И също така правим паралелен протест на този в Лондон и да ги подкрепим в искането им за оставката на Бойко Борисов и ГЕРБ.

Сега се организирахме много спонтанно, изведнъж, но смятам, че протестите в чужбина ще продължат и занапред с по-добра организация, с повече хора. Трябва лека-полека българинът да започне да се събужда. Българинът все още не знае да си защитава правата. Това е мое лично мнение – може би защото го е страх. Ние тук сме си уредили живота, не сме зависими от системата и имаме свободното слово на изказване, докато в България не е така.

От 15 години съм в Испания. Българин съм. Някои хора ме наричат предател. Но аз милея за България. И бих се върнал, ако видя видими резултати.

 

Пълният текст е публикуван в брой 607 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: