Нова дума

Литургия по повод празника на православна черква „Св. св. Кирил и Методий“ в Дения

zoom Литургия по повод празника на православна черква „Св. св. Кирил и Методий“ в Дения

7 юни 2018

Посланикът на България в Мадрид Иван Кондов и генералният консул във Валенсия Цветелин Цолов взеха молитвено участие в честването на храмовия празник на българската православна черква „Св. св. Кирил и Методий“ в град Дения, община Аликанте.

Честването започна със съборна божествена света литургия, отслужена от протоиерей Александър Великов. Песнопенията по време на службата бяха изпълнени от професионален руски църковен хор. Събитието продължи с празничен концерт-спектакъл, посветен на живота и делото на светите равноапостолни братя Методий и Кирил и техните ученици.

В програмата взеха участие децата от неделното училище при храма, учениците от българското неделно училище „Васил Левски“ в град Бенидорм, техните учители и родители.

Посланик Кондов поздрави участниците и гостите по случай храмовия празник  и един от най-светлите български празници – деня на светите братя Кирил и Методий и великото им дело. Пожела българската православна общност в областта да бъде все по-многобройна и единна.

Генералният консул Цолов добави, че делото на светите братя е голям повод да се гордеем, че сме българи: „Да се гордеем, защото честваме азбуката, която сме дали на света, и се нареждаме сред малкото народи на Европа, които могат да се похвалят със собствена азбука“.

„Това, скъпи сънародници и гости, е повод за гордост, самочувствие и културна идентичност“, добави генералният консул.

На празничната литургия присъстваха стотици вярващи – както български граждани, така и православни християни от Русия, Украйна и Франция.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: