Нова дума

Заедно, за да бъде България

zoom Заедно, за да бъде България

7 юни 2018

Два фестивални дни върнаха Мадрид на картата на българските събития в Испания – нещо, което отдавна не се беше случвало. Организираното перфектно второ издание „Етно – България’18“ събра сънародници от различни краища на Испания и България, за да се насладят на фолклора ни и да могат с гордост да разказват на своите приятели испанци за културата и традициите ни. Асоциация „Родители“ – Сеговия, и Асоциация „Требол“ – Торехон де Ардос, показаха нагледно как, за да се случват нещата по най-добрия начин, трябва да сме обединени. Под мотото „За да бъде България“, в парк „Европа“ в Торехон де Ардос, на 1 юни те посрещнаха десетки българи и дадоха възможност за изяви на  бе домакин на 1-ви юни на Представителен танцов състав „Чудесия“ гр. Пазарджик, на детски танцов състав „Нестинари“ към асоциация „Джонатан Костов“ – Палма де Майорка, на децата от училище „Азбукарчета“ – Торехон де Ардос, на детска вокална формация „Омайниче“ гр. Пловдив, на клуб за народни хора „Тракия“ – Гуадалахара. Модна къща „Елена Христова“ – Русе, представи своите модели, вдъхновени от народните ни носии. Модното ревю с участието на красиви български събра погледите на всички посетители на парка.

Вторият ден на фестивала „Етно – България’18“ – 2 юни, не беше помрачен от лошото време, което наложи смяна на мястото на провеждане на събитието. Голямата зала на културния център Las Fronteras в Торехон се оказа тясна да побере всички желаещи да присъстват на кулминацията – концерт-спектакъл с участието на вече споменатите състави, както и на още гости от цяла Испания: танцов състав „Северняци“ и училище „Христо Смирненски“ от Сеговия, танцов състав към асоциация „Балкан“ – Мадрид, фолклорна формация „Гергьовден“ – Барселона, фолклорна танцова група „Пъстър хоровод“ – Коядо Виялба, ТФС „Дивна България“ – Ривас Васиямадрид, ФГНПТ „Българска роза“ – Валенсия, ТС „Български ритми“ и училище „Родина“ от Малага.

В деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта събитието започна с минута мълчание, като всички присъстващи отдадоха почит на българските герои.

 

Пълният текст е публикуван в брой 605 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: