Нова дума

Академичен семинар в Комплутенския университет на Мадрид, посветен на Христо Ботев

Академичен семинар в Комплутенския университет на Мадрид, посветен на Христо Ботев

19 април 2018

На 17 април в заседателната зала на Филологическия факултет към Комплутенския университет на Мадрид се проведе голям академичен семинар, посветен на 170-та годишнина от рождение на гениалния български поет Христо Ботев.

Семинарът беше организиран Отдела по славянски филологии, Филологически факултет и посолството на Република България в Испания. Академичната проява беше ръководена от проф. д-р Таня Димитрова Лалева.

В приветствените му думи към присъстващите студенти, преподаватели и гости, заместник-деканът по международните връзки на факултета Сантяго Лопес-Риос Морено подчерта, че най-големият испански университет винаги е ратувал за разпространяването на езиците, литературата и културата на всички народи. Доказателство за това са и студентите, изучаващи български език и литература.

Много интерес предизвика темата, развита от българският посланик в Мадрид Иван Кондов: „Пътят на България. От поетичните образи на Ботев до обединената и солидарна Европа“. Г-н Кондов припомни историческия път на българския народ и държава от времето преди да се появи по сегашните й земи, през момента, когато България е била една от трите големи европейски държави, до борбите за национално освобождение. „Именно в този период се роди и твори гениалният Христо Ботев, който отдаде младия си живот за свободата на родината. Ботев е в сърцето на всеки българин с неговото слово и дело“, каза той. Посланикът проследи и етапите от съвременната българска история – Обединението, установяването на социализма след Втората световна война, началото на трудния преход към демокрация и днешното стабилно развитие на страната като пълноправен член на Европейския съюз и НАТО. Спирайки се на българското Председателство на Съвета на ЕС, дипломатът подчерта, че неговият девиз: „Съединението прави силата!“, отговаря на въжделенията на всички европейски народи, включително и на нашия. Иван Кондов информира присъстващите за четирите приоритета на Председателства, като наблегна на специфичната българска инициатива за подготовката и приобщаването на страните от Западните Балкани към Европейския съюз. Накрая посланикът се „върна“ на Ботев и благодари на Живка Балтаджиева за нейното двуезично издание „Христо Ботев, Поезия“, „дало възможност на испанците да се доближат до българския гений и усетят неговата актуалност“.

 

Пълният текст е публикуван в брой 602 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: