Нова дума

Посланик Иван Кондов представи в Гранада приоритетите на Председателството ни на Съвета на ЕС и откри две български събития

zoom Посланик Иван Кондов представи в Гранада приоритетите на Председателството ни на Съвета на ЕС и откри две български събития

8 март 2018

България бе във фокуса на две културни събития, включени в програмата на ежегодния културен фестивал Voz Humana в Гранада. Страната ни бе представена на празника на област Андалусия – 28 февруари, от сопраното Ина Кънчева и пианиста Людмил Ангелов, които две поредни вечери очароваха испанската публика с изпълнения по музика на Шопен, Верди, Лист, Чайковски и испанката Полин Виярдо Гарсия в престижната зала „Мануел де Файа”.

Двамата български музиканти взеха участие и в колоквиум след прожекцията на документалния филм „Духът на една Дива” на Мария Арангелова, който проследява създаването на български музикално-театрален спектакъл за живота и делото на оперната певица Полин Виярдо.

В словото си на събитието посланик Иван Кондов открои 10-годишнината от членството на страната ни в ЕС, ролята на настоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, значението на историческото и културно наследство в Европа през 2018 г. Той акцентира върху възможностите за двустранен обмен в областта на културата между Гранада и Пловдив, като изтъкна ролята на българския град като Европейска столица на културата през 2019 г.

Посланик Кондов отбеляза, че за България е гордост и чест да се включи в едно от най-значимите събития от културния живот на Гранада - град с вековни традиции и история, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Българският посланик се срещна с кмета на Гранада Франсиско Куенка и със съветника по културата Мария де Лейва, а също така изнесе презентация за България в местната търговска камара. Бяха обсъдени перспективите за развитие и утвърждаване на двустранните контакти в областта на бизнеса, културата и академичния обмен.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: