Нова дума

Родните фолклорни формации в Испания – пазители на българщината

zoom Родните фолклорни формации в Испания – пазители на българщината

8 март 2018

Най-истинските пазители на българското зад граница са фолклорните групи. Те обединяват хора от различна възраст, с различни интереси и професии, но с една обща цел – да съхранят родните песни, танци и традиции. И да ги предадат на следващите поколения.

От страниците на „Нова дума“ сме ви представяли редица български танцови състави от различни точки на Испания. В този брой ще ви запознаем с още няколко. Енергията, с която танцуват, е завладяваща. Усмивките им са завладяващи. А пъстрите им народни носии изпълват съзнанието с мисълта за родното.

 

Венцислав Ангелов – ръководител на Танцов състав „Гергьовден“ – Барселона: „ТС „Гергьовден“ съществува от първата година, в която се откри неделното училище в Барселона към асоциация „Св. Георги“ – през 2008 г. Групата ни е от 20 танцьори, репетираме всяка събота. Повечето са родители на децата, които ходят в училището и са танцували в България в различни групи. Аз съм завършил „Българска народна хореография“ в Благоевград. Много бързо се сработихме като група и още първата година имахме участия. Аз винаги казвам, че българския фолклор е най-голямото богатство на България, хората го носят в сърцето си, където и да са. Има много желаещи, млади хора, предаваме и на децата. Има много деца, които са родени в Испания, но им е интересно да се запознаят с народните ни традиции и култура. Предаваме им българския фолклор. Аз лично намирам време, трудно е за работещите, но отделяме по един част на седмица за репетиции. Имали сме участия в Палма де Майорка, Валенсия, Валядолид, Торент, Йорет де Мар, Барселона, Реус... Танцуваме от всички фолклорни области на България, всички са любими на групата.“

Радостина Иванова –  зам.-хореограф на Танцов клуб „Балкански ритми“ – Фрага, Алкарас и Лерида: „Ние сме част от Балканска асоциация, която обедини българи от трите испански града и танцуваме заедно. Съществуваме от септември 2016 г. под ръководството на хореограф-педагог Мирослав Демиров. Имаме над 30 деца и горе-долу също толкова възрастни.

Българското е това, което ни мотивира всяка седмица да посещаваме репетициите. Ние не трябва да забравяме откъде сме дошли, нищо, че живеем в чужбина. Все пак сме българи и трябва не само ние да го знаем като по-големи, но и да го предаваме и покажем и на нашите деца. Нали те са нашето бъдеще… Мисля, че успяваме да им предадем заряда. В началото броят на децата беше много малък. Започнахме със 7, а в момента са над 30. но мисля, че ще ставаме все повече занапред.“

 

Пълният текст е публикуван в брой 599 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: