Нова дума

Тържествено честване на Христо Ботев в Мадрид

zoom Тържествено честване на Христо Ботев в Мадрид

8 февруари 2018

„Трябва да призная, че моят испански не достига и до петите на Ботевия български. Но не мога да не споделя неговото слово. Това е дълг към Ботев, към майка ми, към българския език. Дълг към съвремието, в което словото на Ботев, разкъсано и яростно от любов, продължава да говори по-ясно от повечето от нас.“ Това са думи на поетесата, преводачката, доктор на филологическите науки Живка Балтаджиева.

Дългът подтикна българката да организира на 31 януари в известния Дом на Арагон в Мадрид тържествено отбелязване на 170-та годишнина от рождението на поета, публициста, революционера, гения на България, Европа и света Христо Ботев. Г-жа Балтаджиева сподели с „Нова дума“, че занесла на директора на тази публична институция Хосе Мария Орти Молес двуезичната книга „Христо Ботев. Поезия“, а само след няколко дни той се обадил и казал, че предоставя залата за честването. „Това ще бъде висока чест за Дома на Арагон.“

…Веднага след събитието в социалните мрежи се появиха десетки отзиви от присъствали българи и испанци. Няколко примера. „Благодаря! Толкова вълнуваща и искрена вечер! И испанци и българи, всички дълбоко докоснати, разтърсени. Толкова се бяха постарали (които говориха пред публиката – бел ред.), всеки докоснал се до писанията му, трепереха ръцете им, а на нас се бунтуваха сърцата ни, къде от гордост, къде от мъка, обаче докоснати с обич! Поклон!“ (Марияна Стоичкова). „Благодарим за преживяването! Още веднъж повод за гордост, че сме българи! Повод за гордост от висотата, богатството на нашия език. Всички видяхме и усетихме колко е трудно да не се вложи емоция при споменаването на Ботев – и испанци, и българи. Личността на Ботев наистина докосна всички присъстващи.“ (Антоанета Колева Мишева). „Вчера преживях една вълшебна вечер, през която чувствителността, добротата, дружбата, солидарността, борбата и най-вече свободата, изпълниха пространството, превръщайки всяка секунда в музикален тон, който се вграждаше в нашата, на присъстващите там, душа. Благодаря.“ (Хесус Когойудо Еспада).

…Пред дошлите в актовата зала испанци, българи и хора от други националности Хосе Мария Орти повтори, че за Дома на Арагон е „изключителна чест именно тук да звучат огнените слова на българския поет“.

Той даде думата на посланика на Република България в Кралство Испания. Иван Кондов подчерта, че „българите се раждат и живеят с поезията на Христо Ботев“. Посланикът проследи накратко наситената биография на поета-революционер и неговата саможертва за свободата на родината.

 

Пълният текст е публикуван в брой 597 на вестник "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: