Нова дума

Произходът на КОЛЕДА: борба между религиозното и езическото

zoom Произходът на КОЛЕДА: борба между религиозното и езическото

20 декември 2017

Коледа е празник, в който се смесват традиции и съвременна консумация. Светлините, елхите, покупките, пазарите, храните, напитките, подаръците като че ли не позволяват да се види истинския му смисъл: Коледа е религиозен празник, през който християните честват раждането на Христос. Но ако се проучи малко по-задълбочено, ще се види, че произходът му се губи в древността, в първите далечни човешки вярвания, към които през вековете са се наслагвали нови традиции. От времето на Римската империя Коледа е борба между религиозните и езически елементи, между празничното и литургическото, битка, която стига чак до търговските центрове.

Защо се празнува Коледа през декември?

Зимното слънчево равностоене е най-дългата нощ през годината и същевременно е моментът, когато дните започват отново да растат – една символична победа на слънцето над тъмнината. То става между 21 и 22 декември. Историкът Ричард Коен в книгата си „Преследване на Слънцето“ описва епичната съдба на звездата, която ни дава живот: „Практически всички култури имат своя форма за честване на този момент“. „Привидната свръхестествена сила, която ръководи сезоните, изразени чрез слънчевите равностоения, е предизвикала всякакъв вид реакции: обреди за плодородие, празници, свързани с огъня, приношения на боговете“, споделя Коен. По същото време – в средата на декември – в древен Рим се е чествала оргията, посветена на Сатурн (бог на земеделието и на победата, на триумфиралия военен началник) с нейните масови безплатни обеди и вечери, раздаване на подаръци и смяна за един ден („най-хубавият ден в годината“) на социалните роли: смесица между днешното Рождество Христово и Карнавала.

Император Константин, който управлява между 306 г. и 337 г., превърнал християнството в официална религия на империята, установява Рождество Христово на 25 декември, тъй като именно на тази дата се празнува в Рим големият Празник на Слънцето. По този начин той отъждествява личността си с божественото, възползвайки се от древния Празник на раждането на непобедимото Слънце: сливане на култа към слънцето с религиозния култ.

Значи Исус не е роден на Коледа?

Няма никаква информация за рождената дата на Исус. Повечето специалисти твърдят, че е бил действителна историческа фигура. За неговата смърт са запазени сведения – разпънат е на кръст от Рим по време на еврейската Пасха, но раждането му е пълна мистерия. „Единственото историческо сведение е, че все още е управлявал Ирод I, така че т.нар. „година 0“ е грешна; трябва да се премести с 4 или 5 години по-рано, тъй като Ирод Велики умира в 4 година преди нашата ера“, казва специалистът по история на християнството Рамон Теха.

 

Пълният текст е публикуван в брой 594 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: