Нова дума

Нелегална тютюнева фабрика с български и украински работници

zoom Нелегална тютюнева фабрика с български и украински работници

20 декември 2017

В рамките на операция DOLIUM, координирана от Европол, Гражданската гвардия откри и обезвреди в Гранада модерно оборудвана нелегална фабрика за производство на цигари.

При операцията, извършена в сътрудничество с българските, украинските, румънските и гръцките полицейски служби, в Гранада и Малага са били арестувани 18 души с обвинение за участие в организирана международна престъпна група, пране на капитали и посегателство срещу правата на работниците. Сред арестуваните бил и един от ръководителите на групата, отговарящ за пласирането на незаконната продукция.

Фабриката е имала капацитет за производство на 2 милиона цигари дневно – норма за кое да е законно предприятие от този отрасъл. Тя имала пълен цикъл на производство – от суровината до продажбата на дребно. В момента на разкриването там са намерени близо 3 милиона евро, 10 тона тютюневи листа, 4 тона кълцан тютюн и 4,5 милиона къса цигари. Необходимите за производството елементи – машини, тютюн, филтри, картони – не са доставяни директно във фабриката, а се складирали в друго помещение, също в провинция Гранада. Там престоявали по няколко дни, за да се разбере дали са  проследявани.

По време на следенето станало ясно, че освен фалшифициране на популярни марки, престъпната организация имала намерение да пусне на пазара и собствена марка цигари, които да се разпространяват в пунктовете за продажба на дребно.

Повечето от работниците в нелегалната фабрика са били български и украински специализирани тютюноработници. Те били настанявани в наети за целта квартири в провинция Малага. Работели по 12 часа в денонощие без необходимите за подобно производство мерки за охрана на труда.

Борбата с контрабандата на тютюн и негови изделия е една от главните задачи на всички европейски сили за сигурност, включително и на испанските. Тя се усложнява от факта, че с тази дейност се занимават организирани международни престъпни групи, действащи на територията на няколко страни.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: