Нова дума

Два смъртни случая белязаха делото за „кокаиновия“ кораб „Св. Николай“

zoom Два смъртни случая белязаха делото за „кокаиновия“ кораб „Св. Николай“

4 декември 2017

Двама от 31 обвиняеми за трите тона кокаин, открити на борда на българския кораб „Св. Николай“, не дочакаха финала на делото. Морякът Боян Николов Боев и Луис Едуардо Велес Гарсон (единият от братята, платили разходите по транспортирането на дрогата) са починали още преди испанският първоинстанционен съд да се произнесе в средата на 2016 г. Това става ясно от материалите поделото, с които „Нова дума“ разполага. Българинът не успя да чуе оправдателната присъда, която беше произнесена за голяма част от колегите му от Върховния съд в средата на ноември. Колумбиецът пък беше един от основните обвиняеми за испанско-колумбийския канал за дрога и ключов елемент от делото, тъй като според обвинителния акт още през юни 2012 г. капитанът на нашия кораб Иван Станчев се е срещнал в мадридски бар с представител на галисийския клон на организираната група (неизвестен до момента) и впоследствие двамата са засечени в друг бар с Луис Велес.

Със свое решение на 16 ноември, Върховният съд на Испания отмени присъдите на 14 от 20-те останали живи членове на екипажа на кораба „Св. Николай“, който беше задържан с 2.7 тона кокаин на 13 август 2012 г. Намалена от 10 на 9 и половина години е присъдата на капитана Иван Станчев, заради решението му да направи самопризнания, което според съда смекчава вината му. Още миналата година той заяви, че е бил принуден да допусне превоза на дрогата. Капитанът първоначално е отказал да бъде замесен в трафика, след седмица обаче получил обаждане и заплахи за проблеми, ако не участва. Пред съда Станчев каза, че не е знаел какво е количеството кокаин, но е знаел къде е била скрита дрогата на кораба.

От материалите по делото не става ясно какви заплахи са получили капитанът и другите моряци, нито какво е участието на българската фирма, която ги е изпратила на злощастния рейс. Според показанията на капитана обаче, българската фирма е издавала разпореждания, които са съгласувани с наркотрафикантите.

10-годишни са присъдите на втория и третия помощник-капитани, главния механик и старши помощник-капитана.

Другият, който направи самопризнания още през миналата година – Красимир Йорданов, бе осъден на 6 години и 6 месеца затвор и глоба от 300 млн. евро. Заради съдействието по случая, обаче единствено неговата присъда бе заменена с експулсиране и забрана за влизане в Испания в рамките на 10 години.

 

Пълният текст е публикуван в брой 593 на "Нова дума".

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: