Нова дума

Българският филм "Посоки"/ Destinos тръгва по испанските кина от днес

zoom Българският филм "Посоки"/ Destinos тръгва по испанските кина от днес

1 декември 2017

От днес успешният български филм "Посоки"/ Destinos, който е в официалната селекция на фестивала в Кан, може да се види в 4 кина в Мадрид, Барселона и Валядолид, както и онлайн, от всяка точка на страната. Това съобщиха за "Нова дума" разпространителите на българската лента KARMA FILMS.

Режисьор на филма е Стефан Командарев, който беше в Испания в края на ноември, за да получи наградата за най-добър сценарий, с която "Посоки" беше удостоен на кинофестивала в Хихон, и за да присъства на предпремиерата на филма в Мадрид.

За „Посоки“

В рамките на двадесет и четири часа в шест софийски таксита се случват шест истории, повлияни от абсурдите и проблемите на днешната българска действителност. Всички те са обединени от една смърт, която ще даде шанс за нов живот. Шофьорите на таксита са водещите герои, които често са най-точните свидетели на действителността, включително и от тъмната й страна. Някои от тях са принудени да бъдат психолози и терапевти, понякога спасители, други са агресори, трети са жертви. Те са част от истинския живот. Останалите герои на тези истории са клиентите на такситата – различните лица на българското общество.

Във филма ще видим актьорите Ирини Жамбонас, Асен Блатечки, Васил Василев-Зуека, Стефан Денолюбов, Юлиан Вергов, Васил Банов, Герасим Георгиев- Геро, Иван Бърнев, Стефка Янорова, Николай Урумов и др. Сценарият е на Симеон Венциславов и Стефан Командарев, оператор е Веселин Христов, монтажът е на Нина Алтъпармакова, художник на филма е Мария Койчева. Продуценти са Стефан Командарев и Катя Тричкова.

„Посоки“ е копродукция между България, Германия и Република Македония.

Отзиви

„Филмът на Командарев успява да запази трогателна човечност, да придаде плът и кръв на всички персонажи. Фреската му е възпитателна. Разказът е над средното ниво за подобни фестивални филми. Камерата снима почти документално, оставяйки пред нас спомена за една нощ, прекарана в кабината на таксито. Това е балет в автомобил, но тук са показани безпътиците на българския социален пожар.“ (Жюлиен ЖЕСТЕР, „Либерасион“, Париж)

„Красиво предизвикателство - визуално и съдържателно. Точен разрез на България.“ (френското издание courrierinternational.com)

„Мощен филм, езикът на киното е използван с виртуозност” (http://www.chacuncherchesonfilm.fr)

Къде в Испания може да се види филмът

  • Madrid, Cines Princesa (Calle Princesa 3, Metro Plaza España) - Versión original en búlgaro con subtítulos en español
  • Madrid, Cines Paz (Calle Fuencarral 125, Metro Bilbao y Quevedo) - Versión Doblada al español
  • Barcelona, Cines Boliche (Avenida Diagonal 508, Metro Diagonal) - Versión original en búlgaro con subtítulos en español
  • Valladolid, Cines Broadway (Paseo del hospital militar 34) – Versión original en búlgaro con subtítulos en español y versión doblada al español (consultar sesión)

От всяка точка на страната чрез Filmin: https://www.filmin.es/pelicula/destinos

Можете да консултирате страницата на разпространителя KARMA FILMS, в рубриката „Cartelera”: https://karmafilms.es/catalogo/destinos/

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. Monica 04/12/2017

    Невероятен филм. Много истински и дълбок.


  2. Филип 04/12/2017

    Гледах го с мои приятели испанци. Наистина е разтърсващ. Техният коментар беше, че историите са общочовеки, които могат да се случат (и се случват) във всяка една държава.