Нова дума

Среща на генералния консул с представителя на централното правителство за автономна област Валенсия

zoom Среща на генералния консул с представителя на централното правителство за автономна област Валенсия

5 октомври 2017

На 19 септември генералният консул Цветелин Цолов проведе среща с Хуан Карлос Морагес Феррер (РР), представител на централното правителство за автономна област Валенсия (Delegado del Gobierno – пост, аналогичен на областния управител в България).

Г-н Морагес е дипломиран адвокат и доктор на икономическите науки. Бил е представител на Държавната данъчна агенция за провинция Кастейон, администратор на същата Агенция в градовете Гилем де Кастро, Гандия и Хатива, както и съветник по данъчните въпроси в Автономното правителство на Валенсия. Понастоящем е и член на висшия съвет на Данъчната Агенция. Срещата беше уговорена по време на работен обяд, организиран дни по-рано от консулския корпус във Валенсия, на който той беше официален гост. Проведе се в сградата на представителството на централното правителство и беше от протоколен характер.

По време на разговора генералният консул разказа на Морагес историята на консулското ни представителство във Валенсия, какъв е обхватът на обслужвания от него консулски окръг, както и каква е числеността на българските емигранти на неговата територия и на територията на Кралство Испания. Домакинът остана впечатлен от внушителния брой българи, които са избрали да живеят и работят във Валенсианска област и в Испания като цяло. Сподели впечатлението си, че българската общност е безпроблемна и се интегрира много добре на територията на автономната област, както и че испанските работодатели са много доволни от българските работници. Изтъкна важността на консулските представителства като „посредници между различните народи“. Сподели виждането си за тяхната важна роля за успешната интеграция на чужденците и развитието на търговско-икономическите отношения между страните и регионите. Домакинът се поинтересува от политическата и икономическата обстановка в Република България и прояви любопитство към развитието на туризма в нашата страна. По думите му, все повече испанци посещават България с туристическа цел. В течение на разговора областният управител със задоволство сподели, че през последната година Автономна област
Валенсия е на второ място по износ след Каталуния, изпреварвайки дори Автономна област Мадрид. Важна констатация от негова страна беше, че Испания вече е преодоляла изцяло финансовата и икономическа криза, „но сега е ред да преодолее и проблема с Каталуния, към който правителството има намерение да се отнесе с твърдост и непоколебимост“.

Морагес информира генералния консул за ресорите на заемания от него пост, сред които изтъкна сигурността на гражданите, връзките с териториалната администрация, заетостта и емиграцията, насилието срещу жената, индустрията и енергетиката, образованието, земеделието, здравеопазването и социалната политика. Сподели, че под негово ръководство е и Областната служба за чужденците.

Генералният консул Цветелин Цолов изрази желанието си Генералното консулство на Република България във Валенсия да допринесе за развитието и задълбочаването на приятелските връзки и сътрудничеството между България и Автономна област Валенсия, както и за оползотворяване на потенциала в търговско-икономическата сфера. Домакинът изрази своята готовност за бъдещо пълноценно сътрудничество от всякакъв характер.

В края на срещата, която продължи около 40 минути и протече в изключително приятелска обстановка, представителят на централното правителство и генералният консул се договориха да поддържат работен диалог и да си сътрудничат максимално продуктивно.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: