Нова дума

Отново включиха българите в листата на чакащите трансплантации в Испания

zoom Отново включиха българите в листата на чакащите трансплантации в Испания

13 юли 2017

Темата за аферата с бъбречните трансплантации на българи в Испания отново излезе на дневен ред. Този път – с добра новина за голяма част от замесените. Делото все още тече, но разследваните отново са включени в лисата на чакащите трансплант. Това потвърди в интервю за в. „Нова дума“ адвокат София Николаева, която е поела правната защита на няколко от обвинените в престъпление срещу Социалното осигуряване в Испания сънародници.

Припомняме, че през април 2016 г. испанските власти информираха обществеността  за започнало  досъдебно производство срещу 20 души. 14 от тях са българи, страдащи от бъбречна недостатъчност, като 6-ма са с направена трансплантация в Испания.

Престъпното деяние, заради което са разследвани, е че са симулирали трудови договори и регистрации като еднолични търговци с цел да влязат в листата на чакащите транспланти тук. Гражданската гвардия го определи като „трансплатационен туризъм“, ощетил испанското здравно осигуряване с 1,5 млн. евро.

Без гледано дело, без съд и без присъда, не само разследваните 14 българи, но и други бъбречноболни сънародници тук, които не са обект на проверка от властите, бяха изключени от списъка в продължение на повече от една година. Време, в което надеждата им за край на мъчителния живот на хемодиализа полека-лека се изпаряваше.

Всъщност, нека уточним за всички, които продължават да считат тези хора за престъпници, петнящи доброто име на българите в Испания – те влизат в системата на здравното осигуряване в Испания (и съответно в листата на чакащите) легално, благодарение на европейски формуляр S-1 (удостоверение за право на медицинско обслужване, ако лицето не живее в страната, в която се осигурява). В нарушение на европейския регламент 883/2004, S-1 обаче не се признава тук, ако приносителят му няма сертификат за гражданин на ЕС с номер NIE. А всички знаем условията за издаването му – работа за своя или чужда сметка, или няколко хиляди евро в банкова сметка и т.н.

Заради поискани от кантората на адв. Николаева тълкувания от Европейската комисия на правата, които ни дава този документ S-1, делото може да придобие друга насока. Най-важно е обаче, че първата (и може би най-значима) битка е спечелена – българите вече са върнати обратно в листата на чакащите трансплантация в Испания и когато се появи подходящ донор, те отново ще имат своя шанс за пълноценен живот.

 

Интервюто с адв. София Николаева може да прочетете в брой 584 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: