Нова дума

Българският филм „Слава“ тръгва по испанските екрани

zoom Българският филм „Слава“ тръгва по испанските екрани

13 юли 2017

От 14 юли в няколко испански киносалона ще бъде прожектиран новият филм на талантливите български режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Слава“. Испанското заглавие на лентата е UN MINUTO DE GLORIA.

Филмът получи голямо международно признание и стига до испанските екрани благодарение на кинодистрибутора La Aventura. Авторите имат много награди за първата им дългометражна лента „Урок“ и за сегашната от фестивали в Италия, Франция, Русия, България, Полша, Испания. На последния престижен филмов фестивал в Хихон (Астуриас) „Слава“ бе оценен от авторитетното жури като най-добър филм и най-добрия сценарий; получи и наградата на критиката.

UN MINUTO DE GLORIA ще бъде прожектиран в следните градове и кинозали:

Мадрид: Renoir Plaza España и Círculo de Bellas Artes;

Барселона: Boliche, Girona и Balmes;

Валенсия: Babel;

Виго: Multicines Norte;

Сан Себастиян: Trueba;

Сантяго де Компостела: Numax;

Билбао: Multicines.

***

 „Слава“ – втори добър урок за българското кино

 „Слава“ – новият филм на Петър Вълчанов и Кристина Грозева – е също толкова добър, колкото и предишният, „Урок“ (2014). Или малко повече. Напук на всички внушения и клишета за липсата на пари, талант и възможности за снимане в България – особено на млади автори, Грозева и Вълчанов за две години направиха два филма, приети добре навсякъде по света. Има ли  е у нас други режисьори, постигали нещо подобно през последните 25 години?

За да разкаже своята история, „Слава“, както и „Урок“, се оттласква от необичайно, но реално събитие, в центъра на което стоят пари. В „Урок“ това беше новината от криминалната хроника „Задлъжняла учителка ограби банка“, в „Слава“ – сюжетът тръгва от „Кантонер намери куп пари на релсите и ги предаде в полицията“.

И двата филма са снимани в документална стилистика, като камерата плътно проследява героите в продължение на няколко дни. С времето натискът над персонажите расте и ги води до все по-непредсказуеми реакции. Но ако „Урок“ има една главна история – тази на учителката,  в „Слава“ имаме две успоредни, преплитащи се и сбъскващи се сюжетни линии.

Тук отново виждаме актьорите от „Урок“ Маргита Гошева и Стефан Денолюбов, но този път ролите им са разменени, а героите – коренно различни. Денолюбов е Цанко – самотен и може би малко необичаен кантонер. Заплатата му е 350 лeва, но за разлика от много свои колеги, той не точи нафта от локомотивите, за да допълни приходите си до жизнения минимум. Вместо да краде, Цанко гледа зайци. И така, докато един ден, по време на поредния си обход, намира край релсите цял куп пари. Десетки или стотици пачки със столевки, разпилени край линията. Колко пари са и кой ги е изгубил – няма никакво значение. Важното е, че вместо веднага да почне да си тъпче джобовете, Цанко се обажда полицията…

Маргита Гошева е Юлия Стайкова – пиар в Министерството на транспорта. Идеята й е веднага да използа случая с „отговорния, честен служител“, за да отклони вниманието на медиите от аферата с преоценени и бракувани нови вагони, в която се е забъркал министърът. Стайкова е от онези безскрупулни, още сравнително млади жени, които поставят кариерата си над всичко и всички, а моралът, етиката и обикновената човещина са много назад в списъка на личните им приоритети.

Опитът на пиарката да използва кантонера в полза на министъра (и своя), води до някои съвсем неочаквани усложнения. Напражението расте като в трилър. Зад Стайкова стои министерството, полицията, държавата и много обикновени железничари, но това не значи, че тя ще бъде победител. Зад Цанко не стои никой. Той е сам срещу чудовището Левиатан, така че и неговите шансове също са нищожни.

„Слава“ не е съвършен филм, някои ситуации изглеждат преувеличени, може да бъде усетена и известна дидактичност. Но историята е разказана с много убедителни актьорски превъплъщения на Гошева и Денолюбов, уверено, увлекателно, емоционално – с хумор, но през сълзи. Грозева и Вълчанов отново доказват, че доброто кино е възможно, дори с малко пари, дори и у нас.

 Емил ГЕОРГИЕВ

 ***

Редакторите на „Нова дума“, които имаха възможност да гледат филма, горещо препоръчват на българи и испанци да видят това родно произведение на седмото изкуство. Зрителите ще разберат, че днес проблемите, вълнуващи авторите, засягат всички хора, независимо от това къде живеят.

Цитираме и мнения за „Слава“ на специализирани издания:

„Впечатляваща игра. Ръководена с вещина и прецизност.“

The Hollywood Reporter

„Мъдро построен филм.“

Screen Daily

„Един урок по операторство и монтаж“

Variety

„Поглъщаща картина на една потрошена България“

Cineuropa

UN

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: