Нова дума

Вдъхновява ме нуждата от свобода

zoom Вдъхновява ме нуждата от свобода

18 май 2017

„Да си художник е една прекрасна магия. За творческата работа са нужни определени условия, не може да се върши винаги. За мен това е лукс, който докато живеех в България рядко можех да си позволя. Тук съм щастлива, че животът ми даде още веднъж шанс да се занимавам с това, което обичам.“

Думите са на Татяна Канева, която от години живее и твори на Канарските острови. За нея рисуването е и хоби, и професия. Платната й са абстрактна живопис в декоративен стил, като работи с акрил, смесена техника, използва също акварел, лепило, пясък от Канарските острови, а понякога плат и други материали. „Това е креативната част от работата ми – споделя Татяна и продължава: – Участвам в доста изложби, най-вече тук в Тенерифе и другите острови, през последните години направих и няколко самостоятелни. Вдъхновява ме това, което се случва в живота, индивидуалната борба на всеки от нас, нуждата от свобода, която не  осъзнаваме, отношенията между хората, пътуванията.

През миналата година направих две самостоятелни изложби – в Пуерто де ла Крус, където живея, и в Лас Палмас де Гран Канария. Първата беше под заглавие „Общ език“. За мен беше много актуална тема – идеята се зароди още първата година тук, вследствие преживяната от мен промяна. Усещанията ми, начина, по който се чувствах по-скоро през първите месеци бяха базата. Имах огромно желание и нужда от общуване, от обикновен ежедневен разговор дори, а все още почти не можех да говоря и не разбирах какво си говорят хората. Ходех на курс по испански за начинаещи, но там още не можех да кажа кой знае какво, а пък не познавах нито един българин. Беше изключително странно и силно усещане, невъзможно е да се разбере от човек, който не е бил в подобна ситуация. Преди това май не бях се замисляла колко е важна  комуникацията между хората, да имаме общ език, какъвто и да е. И ако го нямаме, си го намираме, научаваме или създаваме. Така постепенно „узря“ темата и съвсем естествено си дойде заглавието.

Също през миналата година имах щастието да бъда за няколко седмици в една Арт Резиденция в Португалия. Там разработих моя проект „Трансформиране на хаоса“, състоящ се от инсталация и малка изложба. Идеята ми беше да покажа позитивната страна на хаоса и че в крайна сметка това е възможността той да бъде трансформиран в ред. Животът в България като цяло, но най-вече моят, усещането за неконтролируемо безредие, отчайващата невъзможност за някаква подредба от една страна, а от друга това, че аз просто съм разхвърляна – всичко това беше в основата на идеята ми за хаоса, който продължавам да трансформирам.

 

Пълният текст е публикуван в брой 580 на "Нова дума".

 

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: