Нова дума

Представяне на български късометражен филм в Мадрид

zoom Представяне на български късометражен филм в Мадрид

20 април 2017

В театър „Гиндалера” в Мадрид се състоя премиерата на късометражния игрален филм „Това е твоето бебе” на младия български режисьор Христо Порязов на 21 март 2017 г. Това е втори негов успешно реализиран проект, който този път се характеризира със силно испанско участие - не само е заснет изцяло в Мадрид, но операторът и основният актьорски състав е испански. Основна цел на филма, вдъхновен от действителен случай, е да отвори съзнанието на широката общественост към темата за донорството като висш и благороден акт на хуманност. Филмът се ползва с подкрепата от специализирани български институции като Националната пациентска организация, Изпълнителна агенция по трансплантация и Българско нефрологично дружество.

След прожекцията бе проведена кратка дискусия с участието на режисьора Христо Порязов, с Мария Пастор, артистка и мениджър на театър „Гиндалера”, който по думите й днес залага най-много на новата си функция на платформа за модерни и експериментални проекти. Завеждащата културната служба на посолството Виолина Петкова приветства създателите на кинотворбата, която доказва на практика как една оригинална лична идея може да се превърне в успешна проява на българо-испанското художествено сътрудничество. Тя отбеляза още, че филмът представлява едно подходящо начало на кампанията за донорство на органи, която предстои да бъде стартирана в България през тази есен. В този контекст, изтъкна също неизменната лидерска позиция на Испания в световен мащаб по брой дарители и по брой извършени трансплантации, както и изключително успешния държавен модел на управление на донорството и трансплантацията на органи от страна на испанската Национална организация по трансплантации.

Сред гостите бяха председателите на български асоциации от Мадрид и Сеговия, представители на културни институти, артисти и студенти. На 18 март филмът бе представен и пред българската общност в Торехон де Ардос, област Мадрид.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: