Нова дума

Изложбата „Силата на гражданското общество по време на Холокоста: България 1940-1944 г.” бе представена в Сеговия

zoom Изложбата „Силата на гражданското общество по време на Холокоста: България 1940-1944 г.” бе представена в Сеговия

20 април 2017

Посланикът на Република България в Испания Иван Кондов и Клара Лукеро, кмет на град Сеговия, откриха официално документалната изложба „Силата на гражданското общество по време на Холокоста: България 1940-1944 г.”, на 3 април, в еврейския център Centro Didáctico de la Judería.

В изказването си на церемонията по откриването посланик Кондов отбеляза, че спасяването на българските евреи през Втората световна война е повод за национална гордост. По думите му този факт не е достатъчно познат на широката публика, но именно това е и една от целите на изложбата. Посланик Кондов изтъкна традиционната култура на солидарност и толерантност на българското общество, като се спря на заслугите на определени представители на гражданското общество у нас и на важната роля на отделни български и чужденстранни дипломати за спасяването на стотици евреи по време на Холокоста. Той подчерта и ролята на Българската православна църква, наскоро номинирана за Нобелова награда по същия повод, както и на трайния ангажимент на страната ни в Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

От своя страна кметът Клара Лукеро отбеляза, че българите в Сеговия са най-многобройната чуждестранна общност в града (над 1600 души), като тяхното присъствие в местния обществен живот става все по-забележимо чрез участия в атрактивни културни събития и фестивали.

Сериозен интерес сред гостите на събитието предизвика докладът на Марсел Израел, активен член на Националния съвет на религиозните общности в България и съветник в международното НПО Religions for Peace – Europe, базирано в Брюксел.

Сред присъстващите на откриването на документалната експозиция бяха директорът на филмовия фестивал в Сеговия, общинският съветник по въпросите на туризма, представители на българските асоциации и на българската църква в града.

Гостуването на изложбата в Сеговия е организирано от Посолството на Република България в Мадрид в сътрудничество с Държавния културен институт към министъра на външните работи на България. Експозицията ще остане отворена за посетители до края на месец април.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: