Нова дума

Показват в Мадрид и Торехон де Ардос българо-испански филм за донорството и трансплантациите

zoom Показват в Мадрид и Торехон де Ардос българо-испански филм за донорството и трансплантациите

15 март 2017

Два дни след премиерата си в България, късометражният филм „Това е твоето бебе“ (“Este es tu bebe”) ще бъде показан и в Испания. На 18 март (събота) от 20 ч. е прожекцията в Casa de la Cultura в Торехон де Ардос (адрес: c/ Londres, 5 – 28850 Torrejón de Ardoz, вход свободен), а на 21 март (вторник) също от 20 ч. лентата може да бъде видяна в Teatro Guindalera в Мадрид (адрес: c/ Martínez Izquierdo, 20 – 28028 Madrid, метро Diego de León, за информация - тел. 913 61 55 91).

„Това е твоето бебе“ (“Este es tu bebe”) е българо-испанска копродукция на режисьора Христо Порязов, заснета през 2016 г. в Мадрид.

Основна цел на филма, който е вдъхновен от действителна история, е да отвори съзнанието на широката общественост към темата за донорството като най-висш и благороден акт на хуманност.

Бебе на 7 месеца умира при мозъчна смърт. Майката решава да дари сърцето му, а то има абсолютна съвместимост с чернокожо момиченце. Сюжетът разглежда темата за майчинството и съпричастността към децата, както и вярата, че починалите продължават да живеят чрез живите.

Актьорите във филма са испанки, които се занимават активно с театър. Най-малката актриса Хулия Санчес развива таланта си в актьорска школа в Мадрид и все още няма 5 години, но сериозно заявява, че желае да се занимава с кино. "Това е твоето бебе" е нейният първи филм. 30-годишната Ана Килиан играе ролята на жената, дарила сърцето на своето дете, а майката на момиченцето, приело органа, е Елиани Ередия.

Национална пациентска организация е партньор в реализирането на продукцията, която бе подкрепена още от Изпълнителна агенция по трансплантация и Българско нефрологично дружество, експерти в областта на трансплантологията, неправителствени организации и трансплантирани пациенти. Копродуцент на късометражната лента е ПИК TV.

„Това е твоето бебе“ е включен в каталога за късометражни филми на кинофестивала в Кан, като продукцията е подготвяна за участие и на други водещи филмови фестивали – в Мадрид, Сараево, София и др., както и на Sundance Film Festival. 

С подкрепата си за реализирането на филма Национална пациентска организация за пореден път застава зад каузата за развиване културата на донорството в България – тема, натоварена с особена чувствителност, но и с огромна обществена значимост.

По данни на Изпълнителната агенция по трансплантация всяка година в България умират по 200 души, чакащи за нов орган. В същото време 70 на сто от участниците в проучване на Агенцията заявяват, че имат нужда от повече информация по темата за донорството и трансплантацията на органи преди да вземат решение дали биха станали донор. За сравнение - в държавите, в които трансплантацията е навлязла в културата на гражданите, почти всяко семейство не само разбира донорството, но и е съгласно да дари органите на починал свой близък.

Не е случайност, че филмът е заснет тъкмо в Испания – водещата в света държава по брой извършени трансплантации.

От друга страна, хората, които изразяват готовност да дарят своите органи, както и близките, които предприемат тази крачка, обикновено са анонимни, а по този начин приносът им и значимостта на техния доброволен акт на солидарност сякаш остава абстрактен за обществеността и поради това недостатъчно оценен.

На официалното представяне на филма в Мадрид са поканени посланика на Република България в Испания – Иван Кондов, и културното аташе на посолството Виолина Петкова, както и представители на партньорски пациентски организации от Испания.

Режисьорът Христо Порязов е автор и на друг филм с щекотливо и актуално съдържание - "Колко си хубав". Лентата получи награди в Мадрид, Солун, Марбея, висока оценка на журито от фестивала в Косово. „Колко си хубав“ ще се състезава за наградите на Филмовата академия, организирана от Съюза на българските филмови дейци тази година в категория „Режисьорски дебют“.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: