Нова дума

Нови успехи за проф. Людмил Ангелов

zoom Нови успехи за проф. Людмил Ангелов

9 март 2017

Една от най-красивите български песни в последните години – „Гълъбо“, с автор Вида Пиронкова и в изпълнение на Миро, завладява от първото слушане. Не само текстът, но и нежните звуци на пианото въздействат на сетивата и превръщат мелодията в магия.

Точно невероятният акомпанимент на пианото е „испанската връзка“ в тази песен – партията е изсвирена на роял Steinway and Sons от проф. Людмил Ангелов, който е артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо и е член на Кралската академия по изящни изкуства в града. На виолончелото е Анет Артинян. За по-малко от месец след премиерата си, черно-бялото видео на песента има над 1,2 млн. гледания в YouTube и се превърна в едно от най-споделяните видеа в социалните мрежи – доказателство, че публиката е зажадняла за нещо толкова чувствено, като „Гълъбо“.

Всъщност, това е първата песен от албума на Вида Пиронкова „Емпатия“, в който има 17 заглавия по нейни музика и текст, като освен Миро, като изпълнители участват Орлин Горанов, Мирослава Кацарова, Васил Петров, Катя Русенова, група „Атлас“, Илия Ангелов, Марио Николов, Мария Грънчарова, големият актьор Васил Михайлов и Еделина Кънева.

Участието в „Гълъбо“ е само детайл, разкриващ професионализма и широкия мироглед  на маестро Людмил Ангелов. Истинското признание са многобройните му международни награди от Полша, САЩ, Монте Карло и др. И разбира се – концертите по целия свят и любовта на публиката.

Едно от най-значимите събития през настоящия творчески сезон на българския пианист бе камерният концерт-рецитал в миланската Ла Скала със сопраното Красимира Стоянова на 27 февруари. Програмата на световноизвестните изпълнители включваше произведения от Пучини, Перголези, Чайковски и Рахманинов. Залата в прочутия оперен театър бе пълна, а изпълнителите бяха извикани пет пъти на бис. Пред възхитената публика Красимира Стоянова изпя песни и на Добри Христов и Георги Златев-Черкин. 

Министърът на културата в служебното правителство Рашко Младенов също присъства на концерта. Той покани големите български музиканти да вземат участие в официалния концерт, който ще сложи началото на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

 

Пълният текст е публикуван в брой 575 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: