Нова дума

Празничните дни до Нова година

Празничните дни до Нова година

20 декември 2018

20 декември – Игнажден Този голям църковен празник се посветен е на Св. Игнатий Богоносец, ученик на Йоан Богослов. Смята се, че той е детето, което Исус Христос посочва, когато обяснява кой е най-голям измежду себеподобните. Наричан е Богоносец, защото сам казвал, че носи в сърцето си Бога. Осъден на смърт от римския император Траян (98-117) заради верските си убеждения. Загива мъченически, разкъсан от лъвове. Игнажден е традиционен народен празник.

[ Още ]

Фотографска изложба „Българските градове – древност, която живее”

Фотографска изложба „Българските градове – древност, която живее”

20 декември 2018

До 21 декември 2018 г. в културния център „Николас Салмерон” в Мадрид може да бъде видяна фотографската изложба „Българските градове - древност, която живее”, предоставена от Държавния културен институт към МВнР. Тя беше официално открита на 3 декември в присъствието на Маурисио Валиенте, председател на община Чамартин, в която се намира културният център, представители на дипломатическия корпус, на българската общност и испански гости.

[ Още ]

Испано-български икономически форум

Испано-български икономически форум

20 декември 2018

На 11 декември в седалището на Испанската конфедерация на предприемаческите организации (Confederación Española de Organizaciones Empresariales,CEOE) се проведе испано-български икономически форум, в който трябваше да участва и министъра на икономиката на България Емил Караниколов, но той не успя да...

[ Още ]

До 24 януари продължава подписката за разкриване на Консулство в Барселона

20 декември 2018

Над 1800 души са се подписали под искането за разкриване на консулска служба на Република България в Барселона. Както „Нова дума“ писа, петицията е изготвена от инициативен комитет с председател Иванка Иванова и ще бъде представена пред българските власти. Крайният срок, в който всички живеещи в Каталуния българи могат да се подпишат, е 24 януари 2019 г.

[ Още ]

Светли празници! По вода да Ви върви!

Светли празници! По вода да Ви върви!

20 декември 2018

В края на декември, когато денят е най-малък, но според поговорката „започва да расте колкото едно просено зърно“, по традиция се благодари на старата, вече отиваща си година, раждат се надежди и се отправят молитви новите 12 месеца да дойдат още по-щедри, по-успешни и по-плодородни. В очакване на най-светлите празници Ви желаем щастлива Коледа, уважаеми читатели, и весело посрещане на Новата 2019 година! По вода да Ви върви – така, както пожелаха красивите момичета от асоциация „Балкан“ Ива и Ани на посланик Иван Кондов и на кметицата на Мадрид Мануела Кармена по време на коледния панаир „Ла Навиденя“.

[ Още ]