Нова дума

Влизаме в Испания без тест за COVID-19

Влизаме в Испания без тест за COVID-19

21 юни 2021

Испания отменя изискването за представяне на каквито и да е диагностични тестове за COVID-19, сертификати за извършена ваксинация или документи за преболедуване на вируса за пристигащите от България, считано от 21 юни 2021 г. По информация на българското посолство в Мадрид, от днес България вече не попада в списъка с рискови страни, чиито граждани подлежат на допълнителни изисквания...

[ Още ]

Българин загина при тежка катастрофа край Мадрид

Българин загина при тежка катастрофа край Мадрид

11 юни 2021

55-годишният българин Христо Кръстев загина след тежка катастрофа между камион, микробус и лек автомобил. Инцидентът е станал около 15,30 ч. на 10 юни, на път М-203 в Сан Фернандо де Енарес. Мъжът е шофирал микробуса, пострадал най-тежко в сблъсъка. Наложило се е пожарникарите на Мадридска автономна област да го извадят, тъй като е бил затиснат при преобръщането на превозното средство. На мястото на катастрофата са били и спешните медици от Summa 112, които...

[ Още ]

Посланик Алексей Андреев: Работим за споразумение с Испания, позволяващо двойното гражданство

Посланик Алексей Андреев: Работим за споразумение с Испания, позволяващо двойното гражданство

9 юни 2021

Само месец, след като връчи акредитивните си писма на крал Фелипе VI, посланик Алексей Андреев бе любезен да даде пространно интервю за „Нова дума“.

[ Още ]

Посолството в Мадрид - със страница във Фейсбук

Посолството в Мадрид - със страница във Фейсбук

25 май 2021

На 21 май 2021 г. стартира официалният профил на Посолството на Република България в Мадрид във Фейсбук. На него служителите на мисията своевременно качват актуална информация за дейността си, както и съобщения за предстоящите на 11 юли 2021 г. избори за народни представители за Народно събрание на Република България.

[ Още ]

Посланик Андреев честити 24 май на българите в Испания

Посланик Андреев честити 24 май на българите в Испания

21 май 2021

Уважаеми сънародници, Скъпи ученици, учители, преподаватели, родители, дейци на науката и културата, Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност! За втора година сме изправени пред предизвикателство, което не ни позволява да отбележим този забележителен празник физически заедно, но от друга страна, то ни дава и възможността за пореден път да покажем тържеството на българския дух и на способността му да ни сближава, обединява и води. И ако всеки народ черпи сила от своето културно, историческо и духовно наследство, то нашият народ има много, с което да се гордее, като особено място в тази съкровищница заема именно писмеността. Не е случайно, че 24 май е един любим за всеки българин ден, защото колцина са народите, които имат празник на своите букви, просвета и култура. Дълъг и нелек е бил пътят на предците ни през вековете и през много изпитания са минали те, но и в най-трудните си години са съумявали да съхранят и отстоят своето най-скъпо наследство – езика, писмеността и културата. Днес светите братя Кирил и Методий са провъзгласени за съпокровители на Европа, а българската азбука далеч надхвърля границите на страната ни, като от 2007 г. насам е и една от трите официални азбуки в Европейския съюз – безценен принос на България в културното наследство както на континента, така и на света.

[ Още ]