Нова дума

Перспективи за работа и пенсии в България

Перспективи за работа и пенсии в България

23 май 2019

Темата за пенсиите, последните промени в социално-осигурителната система, тенденциите и нуждите на трудовия пазар в България бяха основните въпроси на провелата се на 18-ти май в Мадрид среща между българската общност в Испания и експертна делегация на Националния осигурителен институт и Националната агенция по приходите, предвождана от заместник-министърa на труда и социалната политика Зорница Русинова. Събитието се състоя в сградата на общинския съвет на Лоранка, Фуендлабрада, а десетките наши сънародници, дошли, за да получат полезна и актуална информация, бяха приветствани от посланика на Република България в Кралство Испания Иван Кондов и представители на местната власт.

[ Още ]

Консулството в Барселона отваря врати на 1 август

Консулството в Барселона отваря врати на 1 август

17 май 2019

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева поздрави българската общност в Барселона и благодари за нейната гражданска активност по повод предстоящото откриване на щатно консулство в този испански град от 1 август. „Искам специално да ви благодаря за вашата гражданска активност за това консулството в Барселона да бъде факт да заработи активно от 1 август тази година. Без тази гражданска активност ще бъде ...

[ Още ]

Зам.-министърът на труда се среща с българи в Испания утре

Зам.-министърът на труда се среща с българи в Испания утре

17 май 2019

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова ще участва утре (18 май) в информационния ден за българската общност в Испания, който ще започне в 10,30 ч. в сградата на Junta Municipal de Distrito de Loranca (адрес: Plaza de las Artes, 1, 28942 Fuenlabrada (Madrid), метро Loranca (L-12). Тя ще запознае присъстващите с политиките на българското правителство по отношение на заетостта и социалното осигуряване.

[ Още ]

Броени дни до срещата с експерти на МТСП, НОИ и НАП

Броени дни до срещата с експерти на МТСП, НОИ и НАП

9 май 2019

Министерството на труда и социалната политика организира на 18 май 2019 г. (събота) в Мадрид информационен ден за българската общност в Испания, с цел запознаване с политиките на българското правителство по отношение на заетостта и социалното осигуряване. Ще бъдат представени тенденциите на пазара на труда в България и потребността от работници и служители в ключови сектори от икономиката, както и програмите и мерките на Министерството на труда и социалната политика, които са фокусирани към различни...

[ Още ]

България открива щатно консулство в Барселона

България открива щатно консулство в Барселона

8 май 2019

Министерският съвет прие днес решение за откриване на консулство на Република България в Кралство Испания, ръководено от щатно консулско длъжностно лице, със седалище в гр. Барселона и с консулски окръг, обхващащ територията на автономните области Каталуния и Арагон. Предложението е внесено от заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева. По данни на Националния статистически институт на Кралство Испания към 2018 г. в страната са регистрирани като постоянно живеещи 125 244 българи. От тях 11 239 души, или 9% от цялата българска диаспора в Испания, са в Каталуния. Това прави областта третият най-голям приемник на българи в кралството след Мадрид и автономната област Валенсия.

[ Още ]