Нова дума

Във Валенсия отбелязаха 80 г. от спасяването на българските евреи

Във Валенсия отбелязаха 80 г. от спасяването на българските евреи

29 май 2023

На 26 май 2023 г. Генералното консулство на Република България във Валенсия отбеляза тържествено 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Събитието бе проведено в Културния център „Bancaja“ във Валенсия. Програмата включваше представянето на изложбата „Силата на гражданското общество по време на Холокоста. Случаят България (1940-44)“ и прожекция на филма „Пътуване към Йерусалим“, копродукция на България и Германия с режисьор Иван Ничев, в присъствието на актьора Васил Василев – Зуека, участник във филма.

[ Още ]

Камен Донев със спектакъл в Мадрид на 27 май

Камен Донев със спектакъл в Мадрид на 27 май

17 април 2023

Камен Донев пристига в Мадрид, за да ни развесели до сълзи и да си припомним кои сме ние с неповторимия си спектакъл Лекция 1 „За народното творчество”! В продължение на повече от два часа и разчитайки най-вече на собствените си възможности, той дава всичко от себе си...

[ Още ]

Играят „Направихте ме на луд“ в Мадрид

Играят „Направихте ме на луд“ в Мадрид

22 януари 2023

Руслан Мъйнов, Мария Сапунджиева, Ненчо Илчев, Тихомир Благоев и Кирил Ефремов идват в Мадрид с представлението „Направихте ме на луд“. Театралната комик-терапия с хумор, музика и песни на режисьора Богдан Петканин ще бъде на 18 март (събота) от 19 ч. в Teatro Goya Multiespacio (адрес: c/ Sepúlveda, 3-5, 28011 Madrid). В „Ко’Мик театрална терапия“ ще видите миниатюри от „Сляпата любов“, „Той пропя“, „Половин жена“, „Тя пропя“, „Фокусите на фокусника“, „Тя му дойде“, „Война и мир“, „Стар струг за млада гайка“.

[ Още ]

България отново участва на FITUR в Мадрид

България отново участва на FITUR в Мадрид

18 януари 2023

Министерството на туризма участва, представяйки България, в едно от ключовите международни изложения в туризма и най-голямото на пазар Испания – изложението FITUR в Мадрид. То е първото за календарната година, провежда се в периода 18-22 януари 2023 г. и е предназначено както за професионалисти, така и за широката публика, с присъствието на редица политически фигури и министри на туризма. От българска страна на изложението участва българска делегация, водена от заместник-министър Ирена Георгиева.

[ Още ]

Внесоха петицията за електронно гласуване

Внесоха петицията за електронно гласуване

16 ноември 2022

Петицията за електронно гласуване на българите, подкрепена от 2750 подписа, бе внесена в три български институции от председателя на инициативния комитет за електронно гласуване Иванка Иванова.

[ Още ]