Нова дума

Театър „@лма @лтер“ – на фестивал в Гранада

Театър „@лма @лтер“ – на фестивал в Гранада

29 ноември 2012

На 27 ноември в университета в Гранада беше представен спектакълът „Хамлет или три момчета и едно момиче“ на театър-лаборатория „@лма @лтер” към Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Представлението е част от програмата на V Международен фестивал на студентския театър.

Трупата на „@лма @лтер“ провокира духовете не само на студентите от международната театрална общност, но и на театрали, културолози, антрополози и критици, които взеха участие в IХ-ия Световен конгрес на университетските театри в Минск, Беларус. Там постановката на Николай Георгиев беше удостоена с наградата на критиката за най-добър спектакъл на Международния студентски фестивал „Театрален куфар“.

Спектакълът разказва за сложната съдба на три съвременни момчета и едно момиче, попаднали в едноименната Шекспирова пиеса. Преди началото режисьорът поставя пред актьорите и зрителите въпроса: „Колко от вас има в този наш съвременен и жесток Хамлет?“. Идеята за спектакъла идва от най-авторитетния шекспировед на нашето време – професор Ян Кот, и неговия текст „Шекспир – съвременен и жесток“.

Преди участието в Гранада Николай Георгиев заявява: „Докато в Народния театър Хамлет тича гол на сцената, търсейки своята загубена идентичност, то три момчета – Хамлет, Лаерт и Фортинбрас, и едно момиче – Офелия, заминават за международния театрален фестивал в Испания, за да заявят на света жестокия си протест срещу отнетата идентичност на своето поколение. Ще взривят на фестивалната сцена в Гренада телата си в неистов ритъм и нагон и ще ги погребат там като поредните трупове на духа. И когато на сцената остане само тишината като единствен свидетел, че са могли да бъдат живи, и усетят затаения дъх на своите връстници в залата, ще разберат защо няма човек без свят, аз – без другите. Ще оставят напоената от потта им сцена. Ще слязат долу и ще слеят мълчанието на своя дъх с дъха на другите. И ще чуят жестоките думи на Шекспир, този път в ролята на смъртта „Останалото е мълчание. Едно крещящо мълчание“. И когато колегите им от другите трупи – участници във фестивала, ги попитат: „Как се постига това?“, ще отговорят „То не се постига, то е тук и сега“.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: