Нова дума

Идва ли краят на света?

Идва ли краят на света?

22 ноември 2012

Потоп, пожар, ужасно бедствие, краят на света... Това ли ни чака след по-малко от месец, на 21 декември 2012 г.?

С наближаването на датата все по-мощни вълни от предсказания и паника заливат света. Самопровъзгласили се пророци предричат, че точно на тази дата ще настъпи краят на нашето съществувание. Твърденията им се споделят даже и от научни изследователи. Но може ли да се вярва на подобни предсказания?

Редица пророци аргументират прогнозите си, позовавайки се на календара на маите – онази тайнствена цивилизация, изчезнала от света преди повече от 1000 години, отбелязва DW.

Маите са били особено добри астролози – например, те са предсказвали слънчевите и лунните затъмнения с голяма точност. Съумяват да отброят периоди от милиони години, свеждайки ги до цикли от по 104 000 години, които пък съдържат 4 по-малки цикъла от по 26 000 години. Те от своя страна се делят на 5 цикъла от по 5200 години, които се състоят от 13 цикъла от по 400 години, наречени бактуни, и т.н.

Според календара на маите в момента човечеството се намира в последните години на един период от 104 000 години, а с него приключват и всички останали по-малки периоди. Така стигаме до зимното слънцестоене на 21 декември 2012 г., когато е краят на всички отброявания на древните учени.

През август тази година археолози, антрополози и други учени се събраха в Мексико, за да обсъдят прословутия календар на маите и края на света. Специалистите изразиха своята увереност, че 21 декември е просто начало на нов цикъл. Археологът Алфредо Барера заяви, че предвижданията на жреците са засягали реални неща като сушата и епидемиите: „Маите са правили предсказания, но не за апокалипсис, а за събития, които при своята цикличност могат да се повторят в бъдеще”, подчерта археологът.

 

Целият тект е публикуван в брой 465 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: