Нова дума

Какво да правим с лошите новини

22 ноември 2012

Макар и да не са свързани лично с нас, отрицателните послания предизвикват неувереност, катастрофален поглед към живота и бъдещето, и засягат пряко здравето ни.

Основавайки се на мненията на изтъкнати специалисти в областта на психологията и средствата за масова информация, испанският журналист Франсеск Мирайес твърди, че има начин да се преборим с това явление.

Исторически погледнато, обществата преди нашето бяха жертви на всякакви бедствия, глад и епидемии, които поразяваха населението. Днес отвъд частичния материален недостиг в т.нар. “първи свят” едно друго бедствие удря като с камшик колективното подсъзнание. Думата е за лошите новини, с които ни бомбардират медиите и провокират у нас паника и вътрешно безпокойство.

В сегашното кризисно положение много хора се питат защо Мариано Рахой избира почти винаги деня петък, за да съобщи по телевизията лоши новини. Специалистите по средствата за масова информация считат, че петък следобед е най-удачният момент за поднасяне на негативни новини, тъй като въздействието им върху общественото мнение е по-слабо в сравнение с другите работни дни. Една от причините е, че в събота се четат по-малко вестници и затова поредното орязване или съкращение ще се разлее сред спортните новини, които са водещи в края на седмицата.

Тази практика не се прилага само от правителствата, които затягат коланите на гражданите. Много от уволненията в големите предприятия също се съобщават в петък следобед.

Може да се предположи, че една от причините е да се даде възможност на работника (служителя) да се възстанови от огорчението през почивните дни. В действителност мотивът е друг. Едно уволнение, обявено в петък, когато хората вече си тръгват за дома, предизвиква по-малка тревога сред персонала, отколкото, ако се обяви в понеделник сутрин – тогава новината ще се превърне в дъвка в устата на работниците през цялата седмица.

Бомби от негативизъм

Отдавна е известно, че лошите новини продават повече броеве от вестниците, отколкото добрите. В изследване по темата, извършено през далечната 1993 г. от американски учени, се дава определение на лошите новини: “Онези ситуации, при които е налице чувство за липса на надежда, заплаха за умственото и физическото благоразположение, риск от влошаване на начина на живот или стесняване на правото на жизнен избор”.

 

Целият тект е публикуван в брой 465 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: