Нова дума

Коледната лотария – късмет и бизнес

Коледната лотария – късмет и бизнес

15 ноември 2012

Наближава 22 декември, когато Коледната лотария – Lotería de Navidad – за пореден път ще донесе опияняваща радост за някои и горещо разочарование за милиони. Извънредният коледен тираж осигурява почти половината от лотарийните продажби в Испания. Със 70% от приходите – 2,5 милиарда евро – се покриват печалбите. 

Тази година билет с номер 17912 е един от най-търсените за Коледната лотария – на 17 септември 2012 г. президентката на Мадридска автономна област Есперанса Агире изненадващо си подаде оставката.

Може би интересът към този билет няма да ви се струва чак толкова странен, когато научите, че според проучвания на една от тай-големите компании за лотария чрез интернет близо 20% от испанците признават, че ги води суеверието, когато избират лотарийни билети. 40 на сто не се отказват от изградените с години навици – като размяна на билети с роднини и приятели. Други пък разчитат на фън-шуй съвети или на нумерологията.

Според източните нумерологични изчисления 2012 г. е „нова и тежка”. Затова тази година е още по-силно вярването, че голямата печалба „el Gordo” (400 хиляди евро за всяка десета част от билета) ще падне в зони, пострадали от бедствия. Ето защо сега е по-голямо търсенето на билети от Мурсия, Малага и Валенсия.

Други пък смятат, че щом започва година, завършваща с фаталното 13, е твърде вероятно това да са последните две цифри от печелившия номер. По традиция билетите, завършващи на 13 и 69, както и на 3, 5 и 7, са сред най-желаните.

Мнозина са хората, които вярват, че купуването на билет от определен лотариен пункт носи късмет. В Мадрид най-популярен е „Доня Манолита”, намиращ се на централната улица „Сан Бернардо”. Открит е през 1904 г. Затова не е чудно, че още от октомври-ноември трябва да се чака на опашка между половин час и два часа, за да се купи билет с печата на този пункт.

 

Целият текст е публикуван в брой 464 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: