Нова дума

Domaine Peshtera надви стотици чужди и родни вина

Domaine Peshtera надви стотици чужди и родни вина

23 март 2012

Международното изложение „Винария” 2012 доказа едно – българското вино по нищо не отстъпва на произведеното в страни като Италия и Франция. Миналата седмица в Пловдив се състоя официалната церемония за раздаване на медали и титлата „Златен Ритон” за винопроизводство. За разлика от предните години обаче, сега конкурсът бе международен, а отличията – дадени само на търговски марки вина и ракии, закупени от магазините. Никой не бе учуден, че и тази година лидерът в бранша осъмна с най-престижните отличия и похвали за качествата на най-наложените марки ракии и вина. Най-голям успех в рамките на двадесетото юбилейно изложение „Винария” постигна виното Domaine Peshtera, което, макар и ново за пазара, стана безспорен фаворит на членовете на международното представително жури и бе отличено с най-престижната титла „Златен Ритон” 2012. Освен най-много точки по качествени и вкусови показатели, виното на „Винпром Пещера” получи и множество медали. В категорията при ракиите пък отново се открои марката, която от години е безспорен лидер на пазара. „Пещерска гроздова” заслужено бе отличена от журито, в което имаше изтъкнати експерти от Италия, Германия и Швейцария.

rn

Успехите и развитието на родното винопроизводство неизбежно рефлектират и върху имиджа на България пред света. Множество международни експерти вече се изказаха по темата и споделиха, че вината ни наистина са на световно ниво, а някои марки се конкурират на активни пазари в страни с много развито винопроизводство. Доказателство за това бяха отличните оценки на чуждестранното жури, което при сляпа дегустация изведе български вина като Domaine Peshtera и Villa Yambol на позиции и им даде повече оценки от вина на традиционни чуждестранни производители.

rn

Друго неоспоримо доказателство са едни от най-престижните международни конкурси и дегустации като Vinalies Internationales 2012 и Chardonnay du Monde 2012, които през изминалата седмица отличиха с редица медали двете български вина. Преди това Domaine Peshtera се завърна със златни медали и от най-голямото изложение в Сан Франсиско, САЩ.

rn

Изпълнителният директор на Винпром Пещера Иван Папазов използва „Винария”, за да представи ексклузивно новите сортове Domaine Peshtera Мавруд, Каберне Фран, Сира и Розе. Пръв ги дегустира посланикът на Украйна, както и най-големият дистрибутор за Хонконг, Китай и Япония, представители на над 10 други водещи дистрибуторски вериги от САЩ, Русия, Европа и над 20 ключови за България партньори. Достойнствата на наградените марки са оценени от години на пазари като Русия, Италия, Канада, Германия и много други страни от петте континента. От 2007 до края на 2011 г. износът на „Винпром Пещера” е отбелязал над 108% ръст, а по предварителни заявки за експорт, както и след

rn

множеството отличия за Domaine Peshtera, се очаква значително покачване на този процент до края на настоящата година.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: