Нова дума

Ако дукеса де Алба беше българка...

Ако дукеса де Алба беше българка...

12 октомври 2011

През изминалата седмица медиите в Испания шумяха покрай една, меко казано, странна сватба. 85-годишната носителка на най-много аристoкратични титли в света - Кайетана де Алба - се омъжи за 25 години по-младия, симпатичен и доколкото е известно, разбиращ от изкуство, дон Алфонсо. Прищевки на богатите!

Единствената национална медия, която не отрази нито с дума събитието, бе ежедневникът El Público. Може би, защото смята (и с право!), че на фона на нестихващата криза, увеличаващия се брой на безработните в страната и разклатения Европейски съюз, сватбата на дукесата си е, своего рода, бягане от реалността.

Ние решихме да отбележим с няколко изречения считаното от тукашната преса (отразено също и с голяма статия в „Ню Йорк Таймс”) за събитие на месеца. Не толкова от „церемониална” гледна точка, колкото поради значимостта на фигурата на дукесата за европейската култура и изкуство.

А що се отнася до сватбата, макар и маловажна за българите на фона на сегашните проблеми, все пак се намираме в Испания – една добронамерена към нас (и към останалите) и пълна с традиции страна, където дори „такива неща” се приемат с въодушевление (всяка сватба е повод за радост), одобрение (след като дукесата е взела подобно решение, значи е правилно) и възхищение (смела постъпка от страна на една, иначе, благоразумна дама).

Не бихме искали да си представяме какво можеше да се случи, ако Кайетана беше българка. Жълтата преса щеше да лее помия, да маскари и карикатури горката жена. Но може би затова ние нямаме дукеси и още по-малко – такива. Липсват ни и много други неща, за които си даваме сметка с годините, прекарани в Испания.

*** 

Дамата с 46 аристократични титли – повече дори от самата английска кралица -  всъщност се казва María del Rosario Cayetana Paloma Alfonsa Victoria Eugenia Fernanda Teresa Francisca de Paula Lourdes Antonia Josefa Fausta Rita Castor Dorotea Santa Esperanza Fitz-James Stuart y de Silva Falcó y Gurtubay.

Когато през 1953 година XVII-ият дук на Алба умира, единствената му дъщеря се превръща в отговорна за наследство, градено в продължение на 600 години. Казват, че може да се стъпва само по земите на Кайетана от най-южната до най-северната точка на страната, че много от дворците, които са й принадлежали, са дарени на църквата или на държавата, и че основната мисия в живота й била да съхрани и увеличи наследеното.  

Тук ще се спрем на трите най-значими сгради от това огромно културно-историческо европейско богатство.

Palacio de Liria  в Мадрид   

На 17 ноември 1936 г. великолепната сграда от XVIII век, позната още като „по-малкия брат на кралския дворец”, бива опустошена почти изцяло в следствие на бомбардировки. Остават носещите стени, герба и онези картини, които бащата на Кайетана успява да скрие по-рано в хранилищата на Испанската централна банка и в подземията на английското посолство в Мадрид.

След края на Гражданската война младата жена възстановява напълно двореца. Реставрацията е тежка, отнема много години, приключвайки успешно едва през 1956 г. Биват реконструирани всичките 200 помещения. В момента дворецът се състои от 3 етажа и 26 зали - повече от самия Бъкингамски дворец – като всяка една от тях има име, дадено й от дукесата.

Културната колекция, намираща се в Palacio de Liria, е една от най-големите в Европа: над 30 хиляди книги (сред които първата Библия на испански език, от 1430 година), ръкописи на Христофор Колумб, картини на Веласкес, Рубенс, Тициано, Гоя, Ел Греко, Пикасо, Миро и много други.  

Palacio de Dueñas в Севиля

Като че ли Кайетана най-много обича да прекарва времето си в строения между XV и XVI век севилски дворец: едно магнетично олицетворение на Ренесанса примесено с андалуски колорит – фаянсови плочки, фонтанчета, цветя, птички.

Сред най-значимите забележителности тук са римските находки и колекция от тъкани през XVI век килими.  

Palacio de Monterrey в Саламанка  

След като отново бива реставриран от Кайетана (реконструирани са дори стените му), построеният през 1540 г. кастилски замък печели наградата Europa Nostra, която се присъжда за опазване на културното наследство на Европа.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. иван 13/10/2011

    И София ако беше Мадрид.....