Нова дума

До май можем да видим копие на „Тайната вечеря”

До май можем да видим копие на „Тайната вечеря”

16 февруари 2012

В Мадрид пристигна „Тайната вечеря”, рисувана от Джампиетрино – един от учениците на Леонардо. Тя ще бъде част от експозицията „Да Винчи. Геният” в Изложбения център „Арте Канал”, която бе открита през миналия декември.

Творбата на последователя на Леонардо да Винчи, широка 8 метра и висока 3 метра, се показва заедно с платна на други ученици на италианския майстор.

Рисувана през 1515 г., днес тя е притежание на Кралската академия в Лондон. 

Идва в Мадрид след участие в неколкомесечна успешна изложба в британската столица и може да се види от 17 февруари до месец май.

В същото време музеят „Прадо” съобщи повече подробности за „Мадридската Джоконда”. Копието на прочутата картина „Мона Лиза” на Леонардо да Винчи, каталогизирано като творба на анонимен майстор от първата четвърт на XVI век,  се споменава за първи път в описание на кралската художествена сбирка през 1666 г. Смятало се, че не е особено ценно, тъй като съществуват много копия на Джокондата – както ранни, така и късни.

Платното е част от постоянната музейна колекция, докато през юни 2011 г. го прехвърлят в отдела за реставрация. Там трябва да бъде подготвено за участие в изложба, посветена на Леонардо, която се открива в Лувъра на 29 март тази година. Реставраторите обаче откриват нещо неочаквано...

Специалистите от „Прадо” установяват, че „тяхната” Джоконда е рисувана едновременно с оригинала от някой ученик на Леонардо (тоест, в самото начало на XVI век – вероятно между 1503 и 1505 г.). Под черния фон, който е бил нанесен през XVІІІ век, е открит пейзаж зад портрета. Той е по-добре съхранен от този на оригинала, както и цветовете на одеждите на Мона Лиза. Важността на откритието произлиза от това, че картината дава богата информация за пейзажа, който служи за фон, и за много от детайлите, заобикалящи загадъчната дама.

Специалистите от „Прадо” имат намерение да покажат картината, преди тя да отпътува за Париж. Там ще бъде изложена заедно с оригинала.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: