Нова дума

Един престолонаследник на 44

Един престолонаследник на 44

2 февруари 2012

Испанският престолонаследник – бъдещият испански крал Фелипе Шести – навърши 44 години на 30 януари. На рождения си ден той избра да бъде, заедно със съпругата си Летисия Ортис, на остров Йеро. През миналото лято най-младият от геоложка гледна точка Канарски остров – с площ от 278 кв. км  и население от 11 хиляди души – беше разтърсен при изригването на едноименния подводен вулкан. Местните хора и туризмът се нуждаят от подкрепа – точно това беше и целта на посещението там на принца и принцесата на Астурия.

Всъщност, освен тази титла, която носи като наследник на кастилската корона, той се титулува още принц на Херона и принц на Виана – като наследник съответно на короните на Арагон и Навара. (Обединението на Кастилия и Арагон през 1469 г., чрез женитбата на Фернандо II, престолонаследник на Арагон, и Исабел, принцеса на Кастилия, и последвалото присъединяване на Навара през 1512 г. поставят началото на днешна Испания.)

Фелипе Бурбонски и Гръцки, чието пълно име е Фелипе (в чест на първия представител на Бурбонската династия, управлявал в Испания) Хуан (името на дядо му, бащата на крал Хуан Карлос) Пабло (другият му дядо е гръцкият крал Павлос Първи) Алфонсо (името на прадядо му АлфонсоXIII ) на Вси светии (по традиция на кралското семейство), е роден в Мадрид през 1968 г.

До 1984 година учи в училището „Санта Мария де лос Росалес”, като една година от гимназията завършва в Канада. От 1985 до 1988 г. се обучава последователно във военни образователни центрове – в обща военна академия в Сарагоса, в морско и във военно-въздушно училище. През 1993 г. завършва право в Мадридския автономен университет и през същата година започва магистърска степен във Вашингтон. Дипломира се там през май 1995 г.

А докато получава стабилно военно и цивилно образование, медиите непрекъснато го следват по петите. Него и приятелките му, които никак не са малко – плебейки и принцеси, модели и интелектуалки, европейки и американки. Макар винаги да се опитва да бъде дискретен за личния си живот, лъскавите списания си пълнят страниците с любовните трепети на младия престолонаследник.

„Колко е лесно да бъдеш влюбен/ на двадесет години. И колко е лесно да бъдеш разлюбен...” се казваше в едно стихотворение на български поет (Любомир Левчев). И още: „Момичета/ като магии /се виеха около мен.” В живота на принца май става точно така. Като се започне от Виктория Карвахал, която се смята за първата му приятелка, мине се през Исабел Сарториус и Ева Санум, всяка белязала живота му по своему, през многото други връзки, до брака му с телевизионната журналистка Летисия Ортис.

Исабел Сарториус се появява в живота му в края на 80-те години. Русата синеока красавица, дъщеря на Висенте Сарториус (маркиз Мариньо), грабва сърцето на по-младия с няколко години принц. Тя е завършила политология в САЩ и наскоро се е завърнала в Испания. Първите им снимки, които излизат в медиите, са направени на Палма да Майорка. Говори се обаче, че тя и семейството й – родителите й са разделени – не допадат на кралица София. И когато младата жена притиска принца да вземе решение, той не се обвързва с брак.

През 1992 г. списание Hola съобщава, че са се разделили. Той заминава за Вашингтон, а тя се премества в Лондон. Но чак до 1996 г., когато Исабел забременява и ражда момиченце от приятеля си Хавиер Сото, медиите не се отказват да виждат в нея евентуалната бъдеща кралица на Испания.  

В края на 90-те години в живота на принца влиза манекенката Ева Санум, родена в селце на югоизток от Осло, Норвегия. Някои я смятат за кандидатката, която е имала най-много шансове да се превърне в принцеса на Астурия. Първите им снимки се появяват през есента на 1997 г. Твърди се, че принцът искал да се ожени за нея, но отрицателното мнение на испанците – чужденка, без синя кръв, малко студена, рекламира бельо, недостатъчно образована – и общественият натиск надделели. На 14 декември 2001 г. принцът лично съобщава на журналистите, отразяващи живота на испанската монархия, за раздялата си с Ева Санум. Фелипе казва: „Нейната сила, достойнство, спокойствие, чувство за справедливост и решителност да постигне съвършенството във всичко, което си постави за цел, винаги са ме удивлявали”. Въпреки това – признава пред всички принцът – „по съвсем лични причини всеки от нас ще следва своя път в живота”. 

След това, макар медиите непрекъснато да го сватосват с различни европейски принцеси (твърди се, че кралица София имала цял списък), няма нищо официално чак до... ноември 2003 г., когато е обявен годежът му с астурийката Летисия Ортис Рокасолано – познато лице от телевизионния екран. Според официалните изявления кралят и кралицата посрещнали тази новина с „голямо задоволство и огромна радост”. А испанците, макар и леко обезпокоени от факта, че бъдещата кралица има зад гърба си един неуспешен брак, са доволни, че все пак на трона ще седне испанка. Веднага се обявява и датата на сватбата – 22 май 2004 г.

При анонсирането на годежа Фелипе вече е на 35 години и се приближава към онази възраст, за която в същото българско стихотворение се казва: „А колко е страшно да бъдеш влюбен/на четиридесет години. И колко е страшно да бъдеш/разлюбен.”

За щастие любовната история засега – и дай боже за в бъдеще – е щастлива. (Като изключим някои хипотези на папараците, че май имало нещо, щом принцесата веднъж си е позволила да отиде сама на кино късно вечерта.) Бързо им се раждат две дъщери – Леонор – на 31 октомври 2005 г., и София – на 29 април 2007 г., съответно втората и третата сред наследниците на испанския престол.

Доня Летисия показва достойно за титлата си поведение във всичките си обществени прояви.

Вече на 44 години, с над 130 официални посещения зад гърба си (от 1996 г. представлява Испания при встъпването в длъжност на латиноамериканските държавни глави), почетен председател на фондации и асоциации (от които най-изтъкната е фондацията „Принцът на Астурия”), е улегнал съпруг и баща. А испанската монархия, чийто рейтинг спада напоследък, има нужда от такава стабилност.

Престолонаследникът на 44 години може би вече е готов да стане крал... Доказва го неведнъж, когато се е налагало да представлява баща си при официални поводи. Но майка му, кралица София, заявява: „Това ще стане, когато кажем: „Кралят умря, да живее кралят”.

 

Ива Иванова

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: