Нова дума

Високосната 2012

Високосната 2012

5 януари 2012

Според тълковния речник „високосна” наричаме „всяка четвърта календарна година, която има 366 дни, а не 365”. Е, току-що започнала 2012 е точно такава.

Високосните години са начин да се привърже календарната година към сезоните. Сезоните се повтарят всяка тропическа година (времето, за което Земята се завърта около Слънцето). Това отнема около 365,2422 дни, така че при фиксиран календар с 365 дни сезоните биха се изместили. За да не се получи това, се вмъква един допълнителен ден, което увеличава годината на 366 дни. В юлианския и григорианския календари този допълнителен ден се добавя към февруари, който става 29 дни.

Смята се, че около 4 милиона земни жители са родени на 29 февруари. Някои от тях отбелязват рождения си ден на 4 години и дори са доволни, че стареят 4 пъти по-бавно. Други пък празнуват на 28 февруари или на 1 март.

Макар 29 февруари да има негативен ореол, се счита, че родените на тази дата са избрани. Те живеят щастливо и благополучно. Както и всички, родени във високосна година.  

Какво да носим, какво да правим и какво да избягваме – ето някои съвети, които дори и да не спазвате, ще ви е любопитно да прочетете.

  • Не трябва да се жените през високосна година. Смята се, че съпрузите ще се разведат или пък един от тях скоро след сватбата ще се разболее. На това обаче някои отговарят така: „Щом чуя за такива вярвания, си казвам, че суеверието носи нещастие! Нека младите се разбират и обичат пък тогава да видим как високосната година ще попречи на щастието им!”.
  • Не бива и да е развеждате през такава година, защото след това дълго време ще останете сами.
  • Не се започва нищо ново – бизнес, строеж на къща, не се правят големи покупки, нито се влагат пари в нещо по-сериозно.
  • През високосна година не трябва да се сменя работата, местожителството и дори цветът на косата.
  • Не се берат гъби – съществува поверие, че на всеки 4 години те се променят и затова много от ядливите гъби стават отровни.

И след толкова предупреждения, все пак какво да правим? Да носим сребро! Вярва се, че благородният метал премахва отрицателната енергия и помага за изчистване на енергийното поле. Казват: „Ако носиш сребърни накити през високосна година, ще ти донесат щастие, а ако сложиш златни украшения, е на лошо”.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: